InternaționalȘtirile 60m.RO

Ce țări din Uniunea Europeană sunt deschise pentru turism la vară?

Statele membre se apropie de sfârșitul stării de urgență și de deschiderea frontierelor un pic diferit.

Pe măsură ce țările europene încep să reducă restricțiile, mulți speră să recupereze pierderile suferite în sectorul turismului prin redeschiderea frontierelor către țările vecine. Iată ce planifică unele țări europene pentru sezonul turistic de vară:

Germania

Ministerul de Interne german a declarat miercuri că frontierele cu vecinii Austria, Elveția și Franța se vor redeschide sâmbătă în condiții strict controlate. Data de 15 iunie este încă stabilită ca data relaxării pe deplin a granițelor pentru călătoriile între statele UE.

Germania are încă în vigoare un avertisment oficial împotriva călătoriilor în/din afara UE din iunie până în iulie și nu a existat niciun cuvânt despre momentul în care guvernul va da liber la călătoriile internaționale pe scară largă.

Austria

Viena a decis, de asemenea, data de 15 iunie ca dată oficială pentru redeschiderea frontierelor inter-UE ale țării – dar a anunțat marți că două frontiere cu Ungaria vor fi deschise din cauza dificultăților cu care se confruntă persoanele care locuiesc de o parte a graniței dar lucrează pe celălaltă.

Austria va deschide, de asemenea, vineri granița pentru o parte din traficul din Germania, au spus oficialii. Turismul alpin austriac se bazează foarte mult pe vizitatorii germani, deoarece stațiunile sale montane sunt foarte populare pentru vecini. Într-adevăr, grupuri mari de oameni care se întorceau în Germania din destinațiile de schi austriece au fost în spatele primei creșteri a pandemiei coronavirusului din Germania. Viena se așteaptă să aibă în curând acorduri similare cu Elveția și cu ceilalți vecini ai acesteia.

Cu toate acestea, autoritățile au declarat că unele controale aleatorii de sănătate vor fi efectuate la străinii care intră în țară, deși mai puține decât se fac acum.

Franţa

Franța a încheiat un acord cu Marea Britanie pentru a permite trecerea înainte și înapoi a cetățenilor fără carantina obligatorie de 14 zile. Această măsură este văzută ca o măsură economică esențială datorită fluxului de vehicule de livrare care trece între cele două țări. În plus, sosirile în Franța din zona de frontieră Schengen, care include Elveția, vor fi scutite de carantină.

Franța își va păstra în continuare granițele închise în cea mai mare parte până pe 15 iunie, cu excepția persoanelor care au nevoie să călătorească și să plece frecvent pentru muncă.

Italia

În timp ce țara în care a început focarul Europei nu a ordonat niciodată tehnic să-și închidă frontierele, măsurile extreme puse în aplicare pe aeroporturi pentru a opri răspândirea virusului și închiderile de frontieră comandate de vecinii săi au redus o mare parte din călătoriile internaționale.

Turismul este un element major al economiei italiene. În condiții normale, este a cincea cea mai vizitată țară din lume. Turismul reprezintă 10% din PIB și aproape 5% din ocuparea forței de muncă.

Spania

De asemenea, bazată puternic pe turismul străin, Spania și-a redeschis granițele, dar a impus un regulament obligatoriu de auto-carantină de 14 zile tuturor celor care ajung în țară. Noua regulă va intra în vigoare vineri și va rămâne în vigoare pe durata stării de urgență a țării. În prezent, starea de urgență va expira pe 24 mai, dar se preconizează că va fi extinsă.

Portugalia

O altă destinație turistică de top, consiliul de turism din Portugalia a spus că plajele și hotelurile din țară vor fi gata să primească turiștii până la jumătatea lunii iunie. Cu toate acestea, există încă îngrijorare cu privire la modul de a verifica dacă pasagerii sosiți în țară au fost testați pentru coronavirus, o măsură pe care guvernul vrea să o pună în aplicare și de asemenea dorește să controleze dacă normele de distanțare socială sunt menținute pe plaje.

O anulare completă a sezonului turistic în acest an ar putea provoca contractarea economiei portugheze cu până la 6%.

Norvegia

Deși nu este un stat membru al UE, Norvegia este membră a Spațiului Economic European și se deplasează în tandem cu Europa pe mai multe fațete ale răspunsului în fața pandemiei a blocului european.

Începând de miercuri, călătorii din țările UE (inclusiv Marea Britanie), precum și Islanda și Liechtenstein vor avea voie să intre în Norvegia pentru muncă sau dacă au membri ai familiei care locuiesc în țară. Decizia de la Oslo este mai puțin legată de turism și mai mult concentrată pe a permite lucrătorilor sezonieri să intre în Norvegia.

Polonia

Pe măsură ce alte țări își restrâng controalele la frontieră, Varșovia a anunțat că frontierele vor rămâne închise până pe 12 iunie. Cu toate acestea, diplomații, străinii cu reședința poloneză și șoferii profesioniști de camioane vor putea trece la anumite puncte de control începând de miercuri.

La fel ca multe state membre ale UE, Polonia nu a dat nicio indicație despre momentul în care călătoriile internaționale din afara Europei s-ar putea întoarce la o aparentă regularitate pre-pandemică.

Croaţia

Ministrul croat al Sănătății, Gari Cappelli, a declarat într-un interviu acordat radiodifuzorului de stat HRT că turiștii din Slovenia vecină vor avea voie să treacă granița în următoarele zile, „pentru că situațiile noastre epidemiologice sunt similare”.

Turiștii germani, care frecventează multe insule ale Croației în Marea Adriatică, li se va permite să viziteze Croația cel târziu pe 15 iunie, a spus Cappelli.

Guvernul croat a negociat un acord cu Slovenia care va scuti turiștii sloveni de carantina obligatorie de 14 zile după ce s-au întors din străinătate, dacă au venit din Croația. Cappelli a spus că se așteaptă ca în curând să adopte măsuri similare și cu alte națiuni ale UE.

Grecia

Grecia a înregistrat una dintre cele mai scăzute rate de infecție și decese cauzate de pandemia din Europa ca urmare a restricțiilor timpurii și extrem de stricte – în unele cazuri, rezidenților nu li s-a permis nici măcar să facă cumpărături alimentare, în schimb, li s-au livrat alimentele. Ca atare, țara iese poate mai sănătos din criză decât vecinii săi. Cu toate acestea, guvernul este încă precaut să-și deschidă granițele pentru a menține situația benefică.

În prezent, țara intenționează să deschidă turiștilor în săptămânile următoare șase posturi pe frontiera nordică, deși a solicitat Comisiei Europene să elaboreze îndrumări oficiale pentru întregul bloc cu privire la modul de gestionare a turismului de vară, relatează dw.com.

Back to top button