Știrile 60m.RO

Protest violent la Bruxelles împotriva restricțiilor COVID-19. Organizatorii au mobilizat persoane din toată UE și au atacat Serviciul European de Acțiune Externă

Mai multe organizații printre care și World Wide Demonstration for Freedom și Europeans United for Freedom au mobilizat cetățenii europeni care nu sunt de acord cu restricțiile sanitare pentru prevenirea răspândirii pandemiei COVID-19 într-o amplu protest la Bruxelles, anunță 7sur7.be.

Spre după-amiază, manifestanții au vandalizat clădirea Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), fiind nevoie de intervenția poliției pentru a proteja instituția europeană, informează g4media.ro.

Autoritățile se așteptau la aproximativ 100.000 de participanți la evenimentul care a fost autorizat de primarul orașului, Philippe Close. Poliția aproximează că la manifestație participă în jur de 50.000 de persoane.

Aceasta este a cincea demonstrație de acest tip în ultimele două luni, toate finalizându-se cu tulburări ale ordinii publice și ciocniri între protestatari și forțele de ordine.

Manifestația a început duminică în jurul orei 11:00 la gara Bruxelles-Nord. În jurul orei 12:00 primilor veniți li s-au alăturat manifestanți din mai multe state europene care au venit cu trenurile sau cu autocarele.

Cu toții s-au strâns ulterior în inima cartierului european, în Parcul Cinquantenaire, unde erau programate discursuri începând cu ora 14:30.

În timpul luărilor de cuvânt s-au făcut referiri la regimul nazist din Germania anilor 30, a fost afișată o stea care amintea de cele evreiești din perioada interbelică, cu un cod QR în mijlocul ei, iar portretele premierului Belgiei Alexander De Croo (din 2020) și al ministrului Sănătății belgian Frank Vandenbroucke au fost afișate cu câte o mustață similară cu cea a dictatorului nazist Adolf Hitler.

În timpul manifestației au fost fluturate steagurile Belgiei, Germaniei, Franței, Olandei, SUA, Poloniei și chiar României. Aproape niciun manifestant nu purta mască de protecției, iar protestatarii au aruncat cu petarde, atmosfera devenind extrem de tensionată.

Polițiștii au fost atacați de protestatari mascați, iar oamenii legii au intervenit cu gaze lacrimogene.

Polițiștii au cerut, de asemenea, dislocarea demonstrației, cu puțin timp înainte de ora 15.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button