Știrile 60m.RO

Problema îngheţării salariilor angajaţilor INS trebuie soluţionată la nivelul Guvernului

Conducerea Institutului Naţional de Statistică (INS) a deblocat examenele de promovare a salariaţilor, dar problema îngheţării salariilor angajaţilor INS trebuie soluţionată la nivelul Guvernului, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti (SINSB), Dan Iliescu, în timpul acţiunii de protest organizată de sindicat în faţa sediului PSD.

„Am avut o discuţie cu conducerea INS, pentru că între timp lucrurile probabil că au fost sesizate şi la nivelul instituţiei. A fost deblocată partea de examene de promovare a salariaţilor, în sensul că vor fi organizate undeva spre sfârşitul lunii, după 3 ani de zile în care oamenii nu au mai dat examene de promovare. Conform legislaţiei în vigoare, funcţionarul public, dacă îndeplineşte nişte criterii de performanţă şi nişte criterii de vechime, are posibilitatea să dea examen de promovare, la anumite perioade de timp, să treacă într-o funcţie superioară. Acest lucru la noi nu s-a mai întâmplat din 2019, pentru că tot timpul ni s-au invocat restricţii bugetare şi practic oamenilor li s-a tăiat dreptul să dea un examen de promovare”, a afirmat Dan Iliescu.

Liderul Sindicatului din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti a menţionat că subiectul principal al nemulţumirilor angajaţilor INS, neaplicarea legii salarizării, va fi discutat joi cu conducerea Secretariatului General al Guvernului.

„Este în modificare o procedură internă de salarizare în INS, pentru că la noi sunt mai multe grile de salarizare pentru fiecare funcţie, pentru că de-a lungul timpului nu s-au respectat nişte decizii ale Curţii Constituţionale, oamenii au fost încadraţi în anumite momente pe legislaţia care era în vigoare şi suntem salarizaţi în funcţie de momentul când am venit în instituţie. Deci din acest punct de vedere avem impresia că lucrurile au început să se mişte, şi pentru ziua de mâine am primit o invitaţie din partea secretarului general al Guvernului – noi suntem în coordonarea Secretariatului General al Guvernului, ca să purtăm o discuţie cu dânşii, să găsim soluţii să se deblocheze anumite lucruri din INS. Pentru revendicarea principală, nerespectarea legii 153, conducerea INS nu poate să facă mare lucru, pentru că trebuie să respecte acea ordonanţă care a fost dată în luna decembrie de îngheţare a nivelului veniturilor. Din acest motiv noi am cerut să avem o discuţie şi la nivel de Guvern, pentru că noi suntem una din categoriile de salariaţi care tot timpul am ‘beneficiat’ din plin de aceste îngheţări, restricţii, tăieri bugetare, tăieri salariale, şi să încercăm să găsim la nivel guvernamental o soluţie pentru salariaţii din INS. Vom avea mâine o discuţie la nivelul Secretariatului General al Guvernului, să vedem ce punct de vedere iese de acolo. De asta facem un protest în faţa PSD, pentru că vrem să sensibilizăm un pic şi partidele care sunt în arcul de guvernare, să le explicăm că sunt anumite categorii care nu mai trebuie să treacă prin îngheţarea veniturilor”, a precizat Dan Iliescu.

Liderul de sindicat a explicat că angajaţii INS lucrează deja la recensământul populaţiei şi că nu vor ca nemulţumirile lor salariale să afecteze desfăşurarea recensământului.

„Recensământul populaţiei o să intre în derulare la începutul lunii februarie, deja avem colegi care sunt implicaţi direct în pregătirea recensământului populaţiei. Practic se lucrează deja la recensământ. Noi cu siguranţă nu ne dorim ca nemulţumirile noastre să afecteze recensământul, ne dorim să rămânem focusaţi pe ceea ce avem de făcut. Pe lângă recensământ avem de dat şi indicatori legaţi de inflaţie, legaţi de PIB, deci nu suntem focusaţi doar pe recensământ”, a adăugat Dan Iliescu.

Membrii Sindicatului din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti pichetează miercuri sediul Partidului Social Democrat, în cea de-a doua acţiune de protest din ianuarie, solicitând Guvernului aplicarea legii 153/2017 privind salarizarea bugetarilor, în contextul în care salariile angajaţilor INS au fost îngheţate din ianuarie 2020.

Lasă un răspuns

Back to top button