Știrile 60m.RO

Germania refuză să vândă arme Ucrainei în cazul unui război cu Rusia

Ministrul de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a apreciat că situaţia tensionată de la graniţa ruso-ucraineană poate fi rezolvată printr-o soluţie paşnică şi a declarat că „diplomaţia reprezintă singura soluţie viabilă”, în ciuda faptului că liderii ucraineni au solicitat în repetate rânduri ajutoare militare concrete din partea Germaniei, care să ajute astfel Kievul în cazul unei invazii ruseşti, informează DPA.

Noua coaliţie de centru-stânga care formează actualul guvern al Germaniei consideră că furnizarea de arme Ucrainei nu ar face decât să escaladeze actuala criză de securitate din regiune.

Baerbock a argumentat că Germania are „o responsabilitate istorică” de a nu vinde arme în zone de conflict, o decizie pe care Kievul o consideră „extrem de frustrantă și amară”

Cu toate acestea, Annalena Baerbock a promis că Berlinul va face tot posibilul pentru a garanta securitatea Ucrainiei în faţa ambiţiilor Rusiei.

„Vom face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei, vom face totul pentru a garanta securitatea Europei”, a spus şefa diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă comună organizată luni la Kiev împreună cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

Luna trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat public Germania că împiedică inclusiv livrarea de armament defensiv Kievului, de tipul armelor anti-dronă și dispozitive speciale care pot detecta lunetiști camuflaţi.

„Germania ne-a împiedicat recent să obţinem încărcături de arme anti-dronă şi sisteme împotriva trăgătorilor de elită în cadrul cooperării cu NATO şi care sunt arme exclusiv defensive”, a declarat Zelenski.

Acuzații similare au fost lansate și de către ministrul ucrainean al apărării care a învinovăţit Germania de blocarea furnizării de armament Kievului prin intermediul NATO, în ciuda avertismentelor SUA privind o posibilă invazie rusă.

Lasă un răspuns

Back to top button