Știrile 60m.RO

Ministerul Justiției anunță că a terminat proiectul pentru desființarea Secței speciale și promite că săptămâna viitoare îl va înainta la Guvern

Ministerul Justiției a finalizat proiectul de lege privind desființarea Secției speciale pentru Investigarea Infracțiunilor (SIIJ) din Justiție. Instituția anunță într-un comunicat că săptămâna care vine va iniția demersurile pentru aprobarea documentului în Guvern, astfel încât el să fie înaintat apoi Parlamentului în prima jumătate a lunii februarie, după începerea noii sesiuni legislative.

Ministerul nu a oferit însă informații despre preluarea atribuțiilor SIIJ – dacă acestea vor merge înapoi la DNA, așa cum cere Comisia Europeană, sau la Parchetul General.

De asemenea, planul Ministerului include și promovarea legilorJustiției și a modificărilor la Codul penal și la Codul de procedură penală.

Ministerul condus de Cătălin Predoiu și-a reafirmat poziția în sensul respectării supremației Dreptului European așa cum este stipulat în Tratatul Lisabona, Anexa 17, parte integrantă din tratat și recunoscută de art.148 alin.(2) din Constituția României.

„Ministerul Justiției reafirmă poziția sa constantă, aliniată poziției Guvernului României, exprimată prin scrisoarea transmisă de Guvernul României Comisiei Europene în data de 17.11.2021, în sensul respectării caracterului obligatoriu al deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene. Ministerul Justiției va coopera transparent și sincer cu Comisia Europeană pentru atingerea obiectivelor din cadrul MCV și a mecanismului ”Rule of Law” astfel încât progresele concrete realizate în cadrul MCV să conducă în consecință la aplicarea unui singur mecanism de monitorizare, respectiv mecanismul ”Rule of Law”, aplicabil tuturor Statelor Membre ale Uniunii Europene”, se preciează în informarea transmisă de Minister, informează G4media.ro.

Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ)

Proiectul de lege privind desființarea SIIJ va ajunge, săptămâna care urmează, pe masa Guvernului, urmând procedurile necesare astfel încăt să fie aprobat și înaintat Parlamentului, în prima parte a lunii februarie, după reluarea lucrărilor Parlamentului și începerea sesiunii parlamentare februarie – iunie 2022.

Legile Justiției

Proiectele legilor Justiției au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiției în septembrie 2020 și au parcurs o dezbatere publică de mai multe luni de zile, încheiată în primăvara anului 2021. Pentru că legile Justiției nu au mai fost promovate de Ministerul Justiției în avizarea CSM, aprobarea de către Guvern și adoptarea de către Parlament în 2021, Ministerul Justiției va relua și continua acest proces. După integrarea unor propuneri și soluții primite în dezbaterea publică care a avut loc în anul 2021 și finalizarea proiectelor, ținând cont și de recentele decizii ale CJUE, Ministerul Justiției va transmite proiectele legilor Justiției pentru avizare interministerială în conformitate cu legea, cel târziu la data de 15.02.2022 și, ulterior avizării de către ministere, în procesul de avizare la CSM, cel târziu la data de 1.03.2022, astfel încât proiectul să poată fi transmis Guvernului spre aprobare și Parlamentului spre adoptare, până cel târziu la data de 31.03.2022.

Codurile penale

Procesul de dezbatere publică asupra legilor de modificare a Codului penal, respectiv Codului de procedură penală s-a încheiat în cursul anului 2021, fără ca proiectele să mai fie promovate în Guvern și, ulterior, în Parlament, pentru aprobare și adoptare. Ministerul Justiției va relua procedurile necesare pentru promovarea proiectelor, astfel încât să fie înaintate Guvernului și Parlamentului spre aprobare, respectiv adoptare, până cel târziu la data de 31.03.2022.

Lasă un răspuns

Back to top button