Știrile 60m.RO

Manevre militare ample în Norvegia, pe fondul războiului din Ucraina: Acesta este un exerciţiu defensiv

Manevre militare ample, la care participă 30.000 de soldaţi din 25 de ţări NATO şi partenere, au început luni în Norvegia, pe fondul crizei dintre Occident şi Rusia legate de războiul din Ucraina, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Planificate de aproape opt luni, exerciţiile Cold Response 2022 vizează testarea capacităţii Norvegiei de a primi întăriri străine în cazul unei agresiuni din partea unei ţări terţe, în virtutea articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic.

”Acesta este un exerciţiu defensiv”, a afirmat şeful Comandamentului norvegian al operaţiunilor, generalul Yngve Odlo, care conduce exerciţiile.

”Nu este o operaţiune militară cu o finalitate ofensivă”, a precizat el.

Organizate o dată la doi ani, aceste manevre maritime, aeriene, amfibii şi terestre se desfăşoară pe mari porţiuni ale teritoriului norvegian, inclusiv în zona arctică, însă la câteva sute de kilometri de frontiera ruso-norvegiană.

Rusia a declinat propunerea de a trimite observatori la aceste exerciţii. ”Consolidarea capacităţilor militare ale NATO în apropierea frontierelor ruse nu contribuie la sporirea securităţii regiunii”, a afirmat săptămâna trecută ambasadorul Rusiei la Oslo.

Ca şi în ediţiile precedente, la Cold Response 2022 participă Suedia şi Finlanda, ţări nealiniate militar, dar care s-au apropiat de NATO în ultimii ani. Invazia rusă asupra Ucrainei a relansat dezbaterea privind o eventuală aderare a celor două ţări la Alianţa Nord-Atlantică.

Exerciţiile Cold Response 2022, la care iau parte printre altele 200 de avioane şi 50 de nave militare, se vor încheia la 1 aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button