Știrile 60m.RO

Secretarul general al NATO anunţă un acord cu Ucraina privind o consolidare a cooperării lor împotriva atacurilor cibernetice

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunțat vineri că intenţionează să semneze cu Ucraina un acord privind o consolidare a cooperării lor împotriva atacurilor cibernetice, după ce mai multe ministere ucrainene au fost ţinta unui vast atac informatic, relatează AFP.

Acest acord – care urmeasză să fie semnat ”în zille următoare” – ”prevede accesul Ucrainei la o platformă NATO de împărtăşire a informaţiilor despre programe informatice de tip malware”, anunţă într-un comunicat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, informează News.ro.

”Experţii aliaţi (prezenţi) în ţară (Ucraina) susţin, de asemenea, autorităţile ucrainene pe teren”, a precizat el.

Jens Stoltenberg face acest anunţ după ce Ucraina a anunţat vineri că a fost lovită de un atac cibernetic de amploare care a vzat mai multe ministere ucrainene.

Acest atac informatic a fost condamnat de către Uniunea Europeană (UE), în plină secvenţă diplomatică tensinată între Rusa şi Occident, care se teme de o invazie a Ucrainei a unor trupe ruseşti.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali au acuzat în numeroase rânduri echipe de hackeri ruşi de comiterea unor atacuri coordonate vizând infrastructuri strategice, acuzaţii dezminţite de către Moscova.

Vineri la prânz, site-urile mai multor ministere ucrainene – inclusiv al ministerelor de Externe şi Situaţiilor de Urgenţă – erau în continuare inaccesibile, a constatat AFP.

”Site-ul Ministerului Afacerilor Externe şi unui număr de alte agenţii guvernamentale sunt, provizoriu, scoase din funcţiune”, a anunţat vineri dimineaţa un purtător de cuvânt al diplomaţiei ucrainene.

Acest atac are loc după mai multe sesiuni de negocieri între oficiali ruşi şi occidentali, în ultimele zile, în vederea unei dezamorsări a crizei în centrul căreia se află Ucraina, care nu au înregistrat însă vreun progres.

Rusia a anunţat că nu vede ce interes are să continue aceste negocieri pe termen scurt şi că nu are nicio ”intenţie” să-şi invadeze vecinul.

Sursa foto: middleeast.i-n24.com

Back to top button