Știrile 60m.RO

Autoritățile ucrainene au anunțat vineri că au fost ținta unui atac cibernetic de proporții

Ucraina a fost lovită vineri de un atac cibernetic masiv, avertizandu-și cetățenii să „se aștepte la ce este mai rău”. Rusia, care a adunat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, a difuzat vineri imagini cu mai multe forțe desfășurate în cadrul unui exercițiu.

Evoluțiile au survenit după ce nu s-a ajuns la niciun progres în cadrul întâlnirilor dintre Rusia și statele occidentale, care se tem că Moscova ar putea lansa un nou atac asupra unei țări pe care a invadat-o în 2014.

„Bătăile tobelor de război sună puternic”, a declarat un diplomat american de rang înalt pentru Reuters.

Rusia neagă planurile de a atacă Ucraina, dar spune că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă nu sunt îndeplinite cererile, inclusiv o promisiune a alianței NATO de a nu admite niciodată Kievul.

Rusia a declanșat vineri mari mișcări de trupe. Imagini ale Ministerului Apărării publicate de agenția de știri RIA au arătat numeroase vehicule blindate și alte echipamente militare încărcate în trenuri în Districtul Militar de Est.

„Această este probabil o acoperire pentru unitățile care sunt mutate spre Ucraina”, a declarat Rob Lee, analist militar și membru al Institutului de Cercetare a Politicii Externe cu sediul în SUA.

Mișcările au indicat că Rusia nu are nicio intenție de a reduce tensiunile din Ucraina, după ce s-a folosit de acumularea de trupe pentru a forță Occidentul să se așeze la masă negocierilor și pentru a impune cereri radicale de „garanții de securitate” – ale căror elemente cheie au fost descrise de Statele Unite că fiind nefinalizate.

Autoritățile ucrainene au anunțat vineri că au fost ținta unui atac cibernetic de proporții, care a afectat organismele guvernamentale, inclusiv Ministerul Afacerilor Externe, cabinetul de miniștri și Consiliul de Securitate și Apărare.

„Ucraina! Toate datele de pe computer sunt distruse, este imposibil să le restabiliți. Toate informațiile despre voi au devenit publice, temeți-va și așteptați-va la ce e mai rău. Acest lucru este pentru trecutul, prezentul și viitorul vostru”, spunea un mesaj vizibil pe site-urile guvernamentale piratate, scris în ucraineană, rusă și poloneză.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe a declarat pentru Reuters că este prea devreme pentru a spune cine ar putea fi în spatele atacului, dar a precizat că Rusia a fost în spatele unor lovituri similare în trecut.

Rusia nu a comentat imediat, dar a negat anterior că s-ar află în spatele atacurilor cibernetice asupra Ucrainei.

Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene a condamnat atacul. „Ne vom mobiliza toate resursele pentru a ajută Ucraina să facă față acestui atac cibernetic. Din păcate, știam că se poate întâmplă”, a declarat Josep Borrell reporterilor în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE în orașul Brest din vestul Franței.

„Este dificil de spus (cine se află în spatele acestuia). Nu pot învinui pe nimeni, deoarece nu am nicio dovadă, dar ne putem imagina.”

Statele Unite au avertizat joi că amenințarea unei invazii militare rusești este ridicată. Rusia a negat în mod constant acest lucru.

Moscova a declarat că dialogul continuă, dar că se lovește de un punct mort, în timp ce încearcă să convingă Occidentul să interzică Ucrainei să adere la NATO.

Statele Unite și NATO au respins aceste cereri, dar au declarat că sunt dispuse să discute despre controlul armelor, desfășurarea de rachete, măsuri de consolidare a încrederii și limitarea exercițiilor militare.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova așteaptă un răspuns scris punct cu punct la propunerile sale.

Back to top button