Internațional

Merkel și Putin s-au întâlnit la Kremlin

Cancelarul german Angela Merkel a pledat vineri la Moscova pentru continuarea dialogului cu Rusia, cu ocazia ultimei vizite pe care i-o face preşedintelui rus Vladimir Putin înaintea încheierii ultimului ei mandat la conducerea guvernului federal de la Berlin.

„Chiar dacă avem diferende profunde, noi vorbim între noi şi acest lucru trebuie să continue să rămână așa”, a spus Angela Merkel, adresându-se lui Vladimir Putin, potrivit AFP.

La rândul său, liderul rus a transmis faptul că întâlnirea nu este „doar o vizită de rămas bun”, întrucât „multe chestiuni trebuie discutate”. Potrivit Reuters, președintele Putin i-a dăruit cancelarului Merkel un buhet de flori înainte de discuțiile oficiale și a spus că se așteaptă la o întâlnire de fond și care să consolideze relația dintre cele două țări.

„Germania rămâne unul dintre principalii noştri parteneri în Europa și în lume, în special datorită eforturilor dumneavoastră din ultimii 16 ani”, a mai spus Vladimir Putin în primele secvenţe ale întrevederii, adresându-se Angelei Merkel. Cancelarul german nu a făcut aluzie în primele minute ale întâlnirii la cazul opozantului rus Aleksei Navalnîi, deşi vizita sa are loc la un an de la otrăvirea acestuia, pentru care Occidentul acuză puterea rusă, transmite Agerpres. 

Înaintea întrevederii cu preşedintele rus, şefa guvernului federal german a depus o jerbă de flori la mormântul soldatului necunoscut sovietic ucis în al Doilea Război Mondial, monument a cărui flacără arde în umbra Kremlinului.

Cât timp a fost cancelar, Angela Merkel a fost critică faţă de Moscova, dar a lăsat deschisă uşa dialogului. 

Unul dintre subiectele principale pe agenda discuțiilor s-a aflat situația din estul Ucrainei. Germania și Franța au încercat să ajute la intermedierea unui acord pașnic pentru a pune capăt luptelor dintre forțele ucrainene și separatiștii susținuți de Rusia, care a produs peste 14.000 de victime în ultimii șapte ani, notează The Moscow Times. 

Purtătorul de cuvânt al cancelarului Merkel, Steffen Seibert, a declarat la începutul acestei săptămâni că „Rusia ar putea face mult mai mult” pentru a ajuta la soluționarea conflictului. 

De asemenea, Angela Merkel intenționează să se întoarcă vineri seara la Berlin și să se îndrepte duminică spre Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button