Știrile 60m.RO

Vladimir Putin: La încheierea misiunii forțele OTSC se vor retrage din Kazahstan

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat luni că forţele ţării sale şi ale ţărilor aliate trimise în Kazahstan pentru a sprijini puterea kazahă, vizată – potrivit lui – de „terorismul internaţional” se vor retrage din această ţară din Asia Centrală de îndată ce îşi vor fi încheiat misiunea, avertizând totodată că această alianţa militară din cadrul CSI, condusă de Rusia, nu va permite ca guvernele ţărilor membre să fie răsturnate de la putere prin „revoluţii colorate”, relatează AFP şi Reuters.

„Odată ce contingentul îşi va fi îndeplinit funcţiile, el se va retrage de pe teritoriul Kazahstanului”, a indicat Putin în cadrul unei reuniuni în format de videoconferinţă cu şefii statelor membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), care grupează Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

„Un contingent al Forţelor colective de menţinere a păcii ale OTSC a fost trimis în Kazahstan şi, vreau să subliniez, pentru o perioadă limitată de timp, pentru atât cât va considera necesar preşedintele kazah”, a afirmat şeful statului rus, subliniind că trupele trimise de OTSC au împiedicat grupuri armate să submineze baza puterii în Kazahstan.

Înaintea sa, președintele kazah Kasîm-Jomart Takaev a asigurat că retragerea lor va avea loc ”’curând”.

Circa 2.030 de militari din cadrul Forţei colective de menţinere a păcii a OTSC au fost desfăşuraţi săptămâna trecută la solicitarea preşedintelui kazah pe fondul revoltelor violente ce au cuprins ţara, potrivit AFP.

Kazahstanul, a spus Putin, a fost victima „unei agresiuni a terorismului internaţional”, afirmând totodată că aceste „bande de bărbaţi înarmaţi” aveau „clar experienţă de luptă” şi au fost formaţi în „centre din străinătate”.

În opinia sa, a existat o ameninţare la adresa statalităţii Kazahstanului, care a apărut nu din cauza protestelor spontane care au început din cauza creşterii preţului la carburant, ci pentru că de această situaţie au profitat „forţe interne şi externe distructive”.

În acest context, preşedintele rus a avertizat că Moscova nu va tolera „revoluţiile colorate” în fosta URSS, o formulă recurentă pentru a denumi revoltele care, potrivit Kremlinului, ar fi orchestrate de către Occident în ţările din fosta Uniune Sovietică în anii 2000.

„Bineînţeles, aceasta nu este nici prima şi nici ultima tentativă de ingerinţă în afacerile interne ale ţărilor noastre (venită) din afară”, a spus preşedintele rus. „Nu vom lăsa ca situaţia să ne fie tulburată acasă şi nu vom permite ca scenariile unor aşa-zise revoluţii colorate să aibă loc”, a mai avertizat Putin.

Şeful statului rus a făcut aceste comentarii după ce înaintea sa vorbise preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, al cărui curaj el l-a lăudat. Liderul kazah a spus că ordinea a fost restabilită, dar că vânătoarea de „terorişti” continuă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button