Știrile 60m.RO

Negocieri la Geneva, între SUA și Rusia

Au început negocieri la Geneva, între SUA și Rusia, menite să detensioneze situația în estul Europei.

Întâlnirea de la Geneva se desfășoară pe parcursul zilei de luni, 10 ianuarie 2022. Discuțiile se poartă la sediul Misiunii Permanente a SUA. Principalul subiect al discuțiilor este criza din Ucraina. Statele Unite doresc să fie sigure că Rusia nu va ataca din nou Ucraina. În schimb, Rusia cere garanții că NATO nu se va mai extinde în estul Europei. Cu alte cuvinte, Rusia vrea să fie sigură că nici Ucraina, nici Georgia, nici Republica Moldova nu vor fi primite în NATO.

Delegația Statelor Unite este condusă de subsecretarul de stat, Wendy Sherman. Delegația Rusiei e condusă de ministrul adjunct de Externe Sergey Ryabkov și de ministrul adjunct al Apărării, generalul Alexander Fomin.

Negocieri la Geneva urmate de negocieri la Bruxelles

Sergey Ryabkov a declarat deja, într-un interviu, că Statele Unite „trebuie să fie pregătite să facă compromisuri”. Potrivit ministrului adjunct Ryabkov, Rusia are deja „o poziție limpede, de la care nu se poate abate”. Oficialul rus a lăsat să se înțeleagă că nu este prea optimist la aceste negocieri.

După discuțiile de luni de la Geneva urmează negocieri Rusia – NATO. Acestea se vor purta miercuri, 12 ianuarie, la Bruxelles.

Back to top button