Internațional

Strategia de apărare a Suediei va fi compromisă dacă NATO acceptă cerințele Rusiei

Strategia de securitate a Suediei ar fi complet subminată dacă NATO ar fi de acord să se abțină de la extinderea spre est și să-și limiteze o parte din activitatea sa în Europa, așa cum a cerut Rusia, a declarat comandantul suprem al forțelor armate suedeze, transmite Reuters.

Rusia a adunat trupe în apropierea graniței cu Ucraina, alarmând Occidentul, deși neagă acuzațiile din partea Washingtonului că ar pregăti o invazie. Moscova a cerut NATO o serie de garanții de securitate, inclusiv oprirea expansiunii către est a Alianței militare nord-atlantice.

Revendicările Rusiei au deranjat statele europene care nu fac parte din NATO, inclusiv Suedia, care și-a întărit legăturile cu Alianța și nu dorește ca relațiile sale să fie compromise, chiar dacă nu are de gând să se alăture în prezent organizatiei militare.

„Propunerile pentru un nou ordin de securitate ar distruge bazele structurii noastre de politici de securitate”, a declarat generalul Micael Byden pentru cotidianul Dagens Nyheter.

„Ne propunem să devenim o putere de apărare mai puternică și să dezvoltăm apărarea generală, dar asta depinde de cooperarea internațională”, a afirmat comandantul suprem al forțelor armate suedeze.

Guvernul Suediei și-a intensificat activitatea diplomatică, ministrul de externe Ann Linde întâlnindu-se cu oficiali americani și cu prim-ministrul Magdalena Andersson, urmând să poarte vineri discuții cu șeful NATO, Jens Stoltenberg.

Andersson a declarat, joi, după discuțiile cu președintele finlandez Sauli Niinisto, că ordinul de securitate al Europei nu este negociabil.

„În Suedia, noi înșine decidem asupra politicii noastre externe și de securitate și cu cine cooperăm”, a subliniat șefa executivului suedez.

Back to top button