Știrile 60m.RO

Giganții din energie dau semnalul că vine războiul: Enel şi E.ON îşi analizează poziţiile locale. CEZ caută cumpărător. Americanii au plecat. „Totul este de vânzare.“

Compania Publică de Electricitate a Greciei – PPC, cu o valoare de piaţă de 2,33 mld. euro, şi condusă de Georgios Stassis, fostul şef al Enel România, vrea să cumpere 70% din operaţiunile Enel din România, într-o tranzacţie de 1,3 miliarde de euro, potrivit presei elene.

Stassis cunoaşte foarte bine piaţa din România şi operaţiunile Enel de aici, în contextul în care în perioada 2016-2019 grecul a ocupat funcţia de CEO şi country manager al Enel România. Până la închiderea ediţiei, PPC nu a comentat oficial aceste informaţii. Oficial, reprezetanţii Enel au precizat că „politica grupului este de a nu comenta zvonuri de piaţă.“

„Totul este de vânzare acum“, spun oameni din industria energetică.

„Banii se vor concentra pe zona de infrastructură, distribuţiile de energie fiind extrem de interesante pentru că ele vor fi esenţiale în procesul de tranziţie energetică. Dar rămâne de văzut cine va veni cu banii.“

Potrivit unor surse din piaţa energiei, şi activele E.ON din România sunt de vânzare, informaţie care circulă de câteva luni. Australienii de la MIRA (Macquarie Infrastructure and Real Assets), cei care au preluat activele CEZ acum doi ani, analizează şi ei reconfigurarea portofoliului.

Revenirea informaţiilor legate de un posibil exit al Enel şi E.ON din România are loc într-un context european extrem de volatil. Franţa a naţionalizat colosul EDF pentru a putea controla fără niciun obstacol preţurile, norvegienii voiau până de curând să preia o parte din businessul de explorare şi producţie al austriecilor de la OMV. La mijlocul acestei luni, surse din piaţă au precizat pentru ZF că fondul de investiţii Carlyle, cel care este în spatele Back Sea Oil & Gas (BSOG), a început o evaluare strategică a activelor din România. Timp de 12 ani, BSOG a dezvoltat proiectul de gaze offshore Midia Gas Development (MGD), primul realizat în România ultimilor 30 de ani, care a început producţia în iunie anul acesta. Acesta ar fi cel de-al doilea exit american de proporţii din industria energetică locală după plecarea ExxonMobil.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button