Politică

Mită pentru presă via Ludovic Orban: 100.000 euro lunar la Realitatea Plus, 75.000 euro lunar la B1 TV

Partidul Național Liberal a plătit către 100.000 de euro lunar către firma care gestionează reclama la Realitatea Plus și 75.000 de euro lunar către B1 TV în primele șapte luni din 2021, când partidul era condus de Ludovic Orban, transmite Europa Liberă. De notat că sumele au fost plătite într-un an fără alegeri și campanii electorale.

Câte 84.000 de euro au mai fost plătiți timp de două luni către Stalex PR & Media Events, firma deținută de Ștefan Nanu, băiatul primarului din Cornu. Europa Liberă susține că aceste fonduri s-au dus către România TV, gandul.info și cancan.ro.

De asemenea, PNL a plătit către publicația Newsweek 5.000 de euro lunar, potrivit Europa Liberă, iar către Facebook – circa 4.000 de euro lunar.

De altfel, Ludovic Orban a fost un invitat constant la Realitatea Plus și B1 TV în 2021, iar Newsweek s-a remarcat prin atacurile la adversarii săi politici.

Alte sume plătite de PNL în primele șapte luni din 2021, potrivit articolului publicat de jurnalistul Cristian Andrei pe Europa Liberă:

HB Media Advertising Company – 3.000 euro / lună (Dan Bucura)
Agenția de presă RNews (ianuarie – iunie) – 5.000 euro / lună (PS News)
GKM Global Publishing SRL – 20.000 lei / lună. GKM Global WEB SRL – 15.000 lei / lună
Truezone – 4.165 de lei. Macondo Gabo Press – 16.500 lei / lună
Soma Social – 3.000 euro / lună (colaborare cu stiripesurse.ro)

De remarcat că PNL a transmis către Europa Liberă doar sumele cheltuite de partid în mandatul de președinte al lui Ludovic Orban, fără a fi precizate sumele plătite în mandatul de președinte al lui Florin Cîțu. PSD a refuzat să spună ce contracte a semnat cu instituțiile media în 2021.

Europa Liberă mai arată că cele două mari partide, PSD și PNL, cheltuiesc sume uriașe pentru contracte cu presa. În timpul crizei politice din lunile octombrie și noiembrie 2021, cele două partide au aruncat în piață aproape 20 de milioane de lei (4 milioane de euro). În primele 11 luni din 2021, PNL și PSD au depășit împreună pragul de 10 milioane de euro – bani cheltuiți în contracte cu presa.

Nu e clar însă ce servicii prestează instituțiile media pentru acești bani de la partide, dat fiind că în afara campaniilor electorale nu există articole sau emisiune marcate ca publicitare.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button