Internațional

Ursula von der Leyen la Casa Albă: Am fost alături de oamenii curajoși din Ucraina, oferindu-le asistență de securitate și aplicând sancțiuni istorice Rusiei

Președintele Biden s-a întâlnit vineri, la Washington, cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în încercarea de a reduce tensiunile legate de comerț, de a menține o concentrare unitară asupra realizării unei economii ecologice, sperând în același timp să se lupte împreună cu China în ceea ce privește tehnologiile energetice curate și lanțurile de aprovizionare, relatează Reuters.

Întâlnirea cu von der Leyen este una dintre cele câteva pe care Biden le-a avut în ultimele săptămâni cu liderii europeni în jurul aniversării invaziei rusești în Ucraina. Aceștia împărtășesc, de asemenea, preocupări comune privind schimbările climatice, securitatea energetică și o serie de activități și comportamente ale Chinei. Însă o mare parte din întâlnirea de vineri se va concentra pe problemele economice dintre SUA și UE.

Von der Leyen aduce cu ea îngrijorări din partea UE că legea administrației Biden privind reducerea inflației, sau IRA (Inflation Reduction Act) – politica industrială care promovează investițiile în energie curată – este protecționistă și ar putea dăuna economiei europene.

IRA, cu 369 de miliarde de dolari prevăzuți pentru investiții în domeniul climei, promite scutiri de taxe companiilor care produc tehnologii pentru energie curată, cum ar fi vehiculele electrice și bateriile, dar numai dacă operațiunile lor sunt situate pe teritoriul SUA.

Liderii europeni sunt îngrijorați că firmele din UE vor părăsi Europa pentru a profita de astfel de scutiri fiscale. Mulți europeni spun că economia UE ar putea fi în pericol.

La întâlnirea din Biroul Oval care a precedat discuția față în față dintre cei doi lideri s-a vorbit despre Ucraina, criza energetică și sancțiunile economice impuse Rusiei, conform Casei Albe.

”În urmă cu doi ani, ne-am angajat la o nouă eră de înțelegere între UE și SUA. V-am spus atunci că vremurile s-au schimbat față de administrația precedentă și că vedem UE ca pe un mare plus de securitate și securitate economică.  Și am crezut că am putea aduce beneficii tuturor popoarelor noastre și cred că am reușit.  Cred că am făcut-o.

Și am fost alături de oamenii curajoși din Ucraina, oferindu-le asistență de securitate și aplicând sancțiuni istorice care au tăiat capacitatea lui Putin de a finanța și de a lupta în războiul său din Ucraina și de a-i îngreuna situația.

Am sprijinit securitatea energetică a Europei.  Îmi amintesc că noi doi am discutat despre lansarea forței operative comune și dacă vom putea sau nu să furnizăm suficient gaz natural lichefiat.  Am furnizat de două ori mai mult decât am crezut că am putea. A funcționat”, a spus Biden.

Președinta von der Leyen a anunțat că intenționează să discute despre Legea privind reducerea inflației.

”Într-adevăr, ne-ați ajutat enorm atunci când am vrut să scăpăm de dependența de combustibili fosili a Rusiei prin – ne-ați ajutat enorm prin livrarea de gaz lichefiat, ne-ați ajutat să trecem prin criza energetică.

În calitate de parteneri, sprijinim cu tărie, împreună, Ucraina, în această luptă pentru libertate și independență.  Facem ca Rusia să plătească pentru războiul său atroce.  Suntem puternic aliniați în apărarea valorilor noastre.

Și, într-adevăr, astăzi, cred că vom discuta, de asemenea, despre Legea privind reducerea inflației și cred că este grozav faptul că există acum o investiție atât de masivă în tehnologii eoliene și curate. Într-adevăr, dorim să o potrivim cu Planul industrial Green Deal”, a transmis șefa Comisiei Europene.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button