Social

VIDEO. Imagini spectaculoase la Brăila cu ocazia ceremoniilor de Bobotează

La praznicul Botezului Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala cu hramul „Naşterea Domnului“ din Brăila, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale și a numeroşi credincioşi din acest municipiu.

După Sfânta Liturghie şi cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a ieşit pe esplanada catedralei unde a stropit cu agheasmă şi a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi.

De la Catedrala ”Naşterea Domnului”, ierarhul Dunării de Jos, împreună cu clerul şi credincioşii brăileni, în dangăt de clopote şi precedaţi de fanfara militară a Garnizoanei Brăila, au pornit, pe Calea Călăraşilor, către faleza Dunării.

Aici, pe un podium special amenajat, ierarhul locului a oficiat slujba Aghesmei Mari, urmată de tradiţionala lansare a crucii în apele Dunării.

Anul acesta la Brăila, 9 tineri s-au aruncat în apele Dunării după cruce.

În continuare, ierarhul Dunării de Jos a mers în orașul de reședință, Galați, la biserica medievală ”Precista” din apropierea celui mai mare fluviu al țării, unde a săvârșit slujba de sfințire a apei în prezența unui sobor de preoți și diaconi, a autorităților locale, a militarilor din Garnizoana Galați și a credincioșilor.

După slujba Aghesmei Mari, Părintele Arhiepiscop a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre însemnătatea sărbătorii de astăzi prin care, odată cu sfințirea cea mare a apei ni se oferă și posibilitatea sfințirii sufletelor și trupurilor noastre.

De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a evidențiat dragostea, comuniunea și credința oamenilor din această zonă a țării, care se observă prin participarea cu bucurie şi nădejde de vindecare la sfințirea apei de Bobotează.

Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit cadrelor medicale pentru jertfelnicia şi efortul depus în spitale pentru sănătatea semenilor lor, precum şi credincioşilor care participă la slujbele bisericii cu respectarea regulilor şi a normelor prevăzute de lege în aceste vremuri de pandemie.

De la biserica fortificată ”Precista”, toată atenţia s-a îndreptat către Dunăre, unde Înaltpreasfinţia Sa a lansat în apă crucea de lemn. Pentru scoaterea crucii de Bobotează din Dunăre s-au înscris 13 persoane, dar 5 dintre acestea nu au primit avizul medicilor SMURD, aşa că, în final, au înotat opt bărbaţi.

Anul acesta, în sunetul vaselor fluviale, al muzicii militare și al salvelor de pușcă, crucea a fost scoasă din apele fluviului de către Alexandru Gherghişan, un sportiv în vârstă de 37 de ani, care pentru prima dată reușește acest lucru. Alexandru a spus că a vrut să recupereze crucea din apele Dunării pentru că aşa i-a promis mamei sale, înainte ca aceasta să se stingă, recent. De aceea, Alexandru a dedicat victoria sa memoriei mamei sale.

La final, ierarhul Dunării de Jos i-a felicitat pe toţi cei care s-au aruncat în apele Dunării pentru a recupera crucea, binecuvântându-i și oferindu-le daruri în bani.

În această zi de mare sărbătoare, în cele trei municipii mari ale Eparhiei Dunării de Jos, Galaţi, Brăila şi Tecuci, credincioşii au primit din partea slujitorilor şi a voluntarilor parohiali peste 200.000 de sticle cu Aghiasmă Mare, pregătite special cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button