Prima PaginăSocial

Rușii de la ALRO vor să dea afară 1000 de angajați: Sindicatul anunță proteste

Sindicaliştii de la Combinatul ALRO Slatina au anunţat proteste astăzi în centrul oraşului, după decizia conducerii ruse de a reduce capacitatea de producţie, din cauza crizei energetice. Protestatarii spun că peste 1.000 de salariaţi sunt în pericol de a fi trimişi în şomaj tehnic, însă efectele ar putea fi mult mai ample, pentru că de ALRO depind o serie de alte societăţi a căror activitate ar urma să aibă de suferit.

Liderul Sindicatului Liber Aluministul, Constantin Popescu, a spus că în ultimele zile au fost oprite zeci de cuve de electroliză din cele 700 existente şi a avertizat că repornirea capacităţilor de producţie închise presupune costuri foarte ridicate şi este posibil să nu mai fie redeschise niciodată. Acest lucru ar genera disponibilizări şi ar urma să fie afectaţi şi salariaţi din fabrica de prelucrare a aluminiului din Slatina, precum şi cei de la Alum Tulcea.

Liderul sindical susţine că s-ar putea ajunge la închiderea întregii capacităţi de producţie până la finalul lunii martie, dacă nu se vor găsi rapid soluţii. Acesta a arătat că o posibilă rezolvare ar fi încheierea unor contracte directe cu furnizorii de energie şi a explicat faptul că la ALRO Slatina închiderea unei hale de electroliză este ireversibilă, deoarece costurile redeschiderii s-ar ridica la aproximativ 150 de milioane de dolari. Sindicaliştii solicită sprijinul tuturor instituţiilor ce se pot implica în rezolvarea problemelor privind energia electrică pentru evitarea colapsului unităţilor de producţie. Aceşti amai solicită şi un cadru legislativ care să pună măcar pe picior de egalitate consumatorii, producători şi traderii de energie.

Și la combinatul de alumină din Tulcea au fost ieri proteste faţă de creşterea preţului energiei electrice. Unitatea a început deja să reducă producţia, iar oamenii se tem că îşi vor pierde locurile de muncă.

Back to top button