Știrile 60m.RO

Revoluție in Kazahstan. Zeci de protestatari antiguvernamentali au fost uciși în orașul principal, Almatî. Rusia trimite trupe la cererea președintelui kazah.

Forțele de securitate din Kazahstan spun că zeci de protestatari antiguvernamentali au fost uciși în orașul principal, Almatî. Rusia trimite trupe la cererea președintelui kazah.

Douăsprezece membri ai forțelor de securitate au fost uciși și 353 au fost răniți în tulburările declanșate de o dublare a costului gazului petrolier lichefiat. Aceștia vor fi dislocați pentru a ajuta la „stabilizarea” țării, care este membră a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) împreună cu Rusia, Belarus, Tadjikistan, Kârgâzstan și Armenia.

CSTO a confirmat că parașutiștii ruși au fost trimiși ca forțe de menținere a păcii, cu unități avansate deja desfășurate. Protestele au început duminică, când guvernul și-a ridicat plafonul de preț pentru GPL, pe care mulți oameni îl folosesc pentru a-și alimenta mașinile. Cu toate acestea, protestele au luat amploare mai apoi pe fond politic.

UE i-a cerut Rusiei să respecte suveranitatea țării

Uniunea Europeană a cerut joi Rusiei să respecte suveranitatea Kazahstanului. Pe de altă parte, Rusia și aliații săi din țările ex-sovietice au trimis parașutiști pentru a domoli haosul din Almatî. Violențele s-au soldat cu zeci dce morți și sute de răniți.

De asemenea, Comisia Europeană, executivul UE a făcut apel către reținere din partea tuturor aliaților. Josep Borrell a avertizat că prezența trupelor străine în Kazahstan trebuie privită cu mare prudență. Cu toate acestea, autoritățile au precizat că au  suspendat temporar intrarea cetăţenilor străini în țară.

„Violenţa trebuie să înceteze. Cerem reţinere tuturor părţilor şi o soluţionare paşnică a situaţiei. Evident, UE este pregătită şi dispusă să sprijine un dialog în ţară”, a declarat un purtător de cuvânt al UE.

Zeci de protestatari uciși în Kazahstan

Protestatarii au vizat, de asemenea, primăria din Almatî și principalul aeroport al Kazahstanului. În același timp, forețele de ordine au folosit tunuri cu apă pentru a separa mulțimea.

Zeci de atacatori au fost „eliminați” după ce au încercat să ia cu asalt clădirile poliției din oraș. Aproximativ 1.000 de persoane au fost rănite în tulburări, 400 fiind tratate la spital și 62 la terapie intensivă.

Președintele Kassym-Jomart Tokayev a impus o stare de urgență la nivel național, care include o oprire de acces și interzicerea adunărilor în masă. De asemenea, l-a concediat pe puternicul său predecesor, Nursultan Nazarbayev. Acesta deținea un rol de securitate națională de când a demisionat din funcția de președinte, iar întregul guvern a demisionat și el. De asemenea, Nazarbayev era un cunoscut aliat al lui Vladimir Putin.

Președintele Tokayev a acuzat „bande teroriste” pregătite în străinătate că se află în spatele problemelor. Din acest motiv a spus că a cerut ajutor de la CSTO. Actualul președinte al CSTO, premierul armean Nikol Pashinyan, a declarat că alianța va trimite forțe de menținere a păcii „pentru o perioadă limitată de timp”.

Videoclipul difuzat de presa rusă a arătat un număr mic de soldați ruși urcându-se într-un avion de transport militar. Potrivit alianței, forța de menținere a păcii va fi desfășurată pentru a ajuta la protejarea instalațiilor de stat și militare din Kazahstan.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button