Știrile 60m.RO

Două milioane de teste Covid stau nefolosite în București în timp ce Guvernul susține că nu există teste pentru elevi

Două milioane de teste Covid sunt stocate în București și pot fi distribuite către școli. În acest timp, Guvernul susține că nu există teste iar pe acest motiv elevii nu mai sunt testați.

Această situație paradoxală este semnalată de firma românească implicată în elaborarea testelor.

„DDS Diagnostic are în stoc peste 2 milioane de teste încă din data de 4 decembrie 2021, contractate de DSU-IGSU în urma unei licitații câștigate de DDS Diagnostic, pe bază de competiție deschisă și transparentă, dar refuzate la recepție de IGSU, pe motiv că ar fi existat o întârziere de 30 ore la livrare. Ca urmare a acestei situații, distribuția de teste în școli a fost amânată, cu riscurile aferente privind infectarea copiilor”, precizează firma DDS Diagnostic.

Două milioane de teste Covid stau nefolosite

Compania privată afirmă că a anunțat problema către mai multe instituții ale statului. Acestea sunt Președinția, cabinetul premierului, cele ale miniștrilor de Interne, al Sănătății, al Educației, către ONAC și către Departamentul Situațiilor de Urgență – IGSU. De asemenea, compania prezentase această situație, într-o conferință de presă, încă de acum trei săptămâni.

La 5 ianuarie 2022, reprezentanții DDS Diagnostic au avut o întâlnire la nivelul conducerii IGSU. Această întâlnire „a fost neconcludentă”, susține compania privată.

Potrivit acesteia, „reprezentanții IGSU încă nu au acceptat argumentele raționale pentru rezolvarea crizei, în contextul în care, chiar în timpul audienței, Șeful DSU a anunțat public că nu vor fi teste în școli și că nu există stocuri”.

Întârzierea livrării testelor cu 30 de ore este motivul invocat de IGSU pentru a refuza să le recepționeze. Întârzierea avusese loc la începutul lunii decembrie. Motivul întâzierii a fost o problemă de transport, întrucât testele soseau din China.

Back to top button