Internațional

Marea Britanie: Pandemia a accentuat problemele de pe piața forței de muncă

Valul cinci al pandemiei cauzat de varianta Omicroun continuă să se intensifice cu recorduri de cazuri noi în toată lumea. După Statele Unite, care au anunțat un număr nemaiîntâlnit de peste un milion de cazuri, creșteri semnificative au fost raportate în Marea Britanie, Franța, Italia sau Grecia. Tulpina Omicron este mult mai contagioasă, dar îngrijorările sunt legate acum nu de suprasolicitarea spitalelor, ci mai ales de o criză pe piața forței de muncă din cauza carantinării angajaților.

În Marea Britanie, de exemplu, problemele de pe piața forței de muncă, deja existente din cauza Brexit, sunt amplificate serios de pandemie. Sunt afectate sectoare esențiale, iar guvernul a chemat chiar și profesorii pensionari să revină temporar în sistem.

Boris Johnson spune că următoarele săptămâni vor fi dificile, întrucât serviciile publice vor fi grav perturbate din cauza numărului mare de oameni infectați cu Omicron. El a anunţat mai multe măsuri care să ajută domenii cheie.

Boris Johnson: Am identificat 100.000 de angajați, de la procesarea mâncării până la transport și ofițerii de graniță. Din 10 ianuarie, pentru acești angajați vom organiza teste rapide în fiecare zi. Vom trimite testele către aceste organizații și vom ajuta pe partea logistică.

Şcolile își redeschid porțile în această săptămână, însă mulți profesori sunt bolnavi.

Boris Johnson: Am cerut profesorilor calificaţi care au plecat din învățământ să revină și să ajute la suplinirea profesorilor care lipsesc temporar. Vreau să le mulțumesc lor și tuturor profesorilor, părinților și elevilor, pentru că sunt precauți și se testează și pentru că poartă mască în sala de clasă.

Marea Britanie a raportat aproape 220.000 de infectări, unele vechi de câteva zile, însă chiar și așa este un nou record în această pandemie. Sistemul de sănătate este din nou sub o presiune imensă, nu doar din cauza numărului mare de bolnavi, dar și a personalului infectat cu COVID.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button