Internațional

Explozia Kazahstanului și îngrijorarea fratelui rus

Rusia a îndemnat miercuri la „dialog” în Kazahstan, fostă republică sovietică din Asia Centrală, unde au izbucnit tulburări fără precedent din cauza majorării preţului la gaz, relatează France Presse.

„Urmărim îndeaproape evenimentele din ţara vecină şi frăţească”, a transmis Ministerul de Externe rus într-un comunicat.

„Suntem în favoarea unei soluţii paşnice a tuturor problemelor în cadru legal şi constituţional şi prin dialog, nu prin revolte de stradă şi încălcarea legilor”, a adăugat diplomaţia rusă.

Tulburările care au izbucnit duminică într-un oraş de provincie din Kazahstan s-au extins în noaptea de marţi spre miercuri în capitala economică Almatî, unde aproape 5.000 de persoane au fost dispersate de poliţie cu grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene.

Manifestaţiile de protest sunt rare în Kazahstan, o ţară autoritară unde adunările trebuie să primească autorizaţie prealabilă din partea autorităţilor.

Ministerul de Externe rus şi-a exprimat speranţa într-o „revenire la normal cât mai curând posibil a situaţiei din ţară, de care Rusia este legată prin relaţii de parteneriat strategic şi de alianţă, precum şi prin contacte fraterne şi umane”.

Kazahstanul are o importanţă crucială pentru Rusia ca partener economic, iar fostul preşedinte Nursultan Nazarbaev, care a condus ţara până în 2019 dar păstrează o mare influenţă, este un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin.

Președintele Kassim Tokaev a acceptat demisia Executivului, la câteva ore după ce a declarat stare de urgență în mai multe zone ale țării, ca răspuns la un protestele izbucnite în mai multe localități.

Scânteia indignării populare în acest stat cu peste 18.000.000 de locutori a fost creșterea bruscă a prețului gazului petrolier lichefiat (GPL), folosit la alimentarea mașinilor în special în zona de vest a Kazahstanului.

Prețul s-a dublat în doar câteva zile.

Protestele au izbucnit la scurt timp, iar Poliția a folosit gaze lacrimogene, după ce protestatarii au refuzat să se împrăștie.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button