Politică

Rafila cere adoptarea de urgență a certificatului verde

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a declarat luni, la Antena 3, că este atributul Parlamentului să decidă introducerea sau nu a certificatului verde, demnitarul precizând că „există un blocaj”.

„In legatura cu certificatul verde, este atributul Parlamentului sa ia o decizie. In prezent este o lege in Camera Deputatilor, care a fost respinsa de Senat. Probabil ca exista un blocaj la nivel legislativ si atunci cand a existat o propunere tehnica din partea Ministerului Sanatatii si a INSP, ea ar fi trebuit sa fie sau nu imbratisata incat sa poata sa isi faca efectul cand se inregistreaza o crestere care ar putea sugera un val pandemic important”, a spus Rafila.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat recent că Parlamentul este cel care ar urma să ia o măsură în privinţa certificatului verde la locul de muncă, însă a amintit că deja Legislativul este în vacanţă.

„Există o ordonanţă de urgenţă în Parlament şi un proiect de lege în Parlament. Ca atare, până ce nu se finalizează unul dintre ele, decizia a rămas să fie luată în funcţie de situaţie şi, în funcţie de situaţie, vom proceda în aşa fel încât ceea ce există ca măsuri în momentul de faţă să poată fi aplicate”, a afirmat Ciucă.

Preşedintele PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu, a afirmat la finalul anului trecut că „tărăgănarea” adoptării certificatului verde COVID în Parlament demonstrează „o profundă criză de leadership, în care o mega coaliţie nu poate impune o măsură simplă şi de bun simţ, din calcule electorale”.

„Liderii adevăraţi îşi asumă inclusiv decizii nepopulare, dar corecte, pentru că nu sunt lideri pentru a-şi conserva încrederea populaţiei, ci pentru a lua deciziile bune pentru societate. Într-o ţară cu o rată de vaccinare ca a noastră nici nu trebuie să mai stăm la discuţii. Iar şoşocii şi alţi vadimi mai mici ar trebui luaţi pe sus pentru subminarea sănătăţii publice. Altfel, am putea conduce ţara pe bază de sondaje de opinie şi bruma asta de democraţie să denatureze în forma ei platoniană corespunzătoare, anarhia. Şi aşa nu suntem foarte departe de anarhie, iar autoritatea publică doar autoritate nu mai este”, a scris Ciucu, marţi, pe Facebook.

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, afirma, la rândul său, că liberalii susţin orice proiect de lege privind introducerea obligativităţii certificatului COVID la locul de muncă care să crească rata vaccinării şi doresc ca acesta să fie dezbătut şi votat în Parlament. El sublinia că actuala coaliţie guvernamentală are o majoritate de 70% în Legislativ.

Back to top button