JUSTIȚIE

Dorin Cocoş, găsit vinovat pentru spălare de bani

Omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, a fost găsit vinovat de Tribunalul Bucureşti pentru spălare de bani, potrivit deciziei de miercuri a instanţei. Decizia nu e definitivă şi nu presupune executarea vreunei zile de închisoare de către Dorin Cocoş.

Instanţa a luat mai multe decizii succesive:

– l-a condamnat pe Cocoş la un an de detenţie pentru spălare de bani

– a constatat că infracţiunea de spălare de bani este concurentă cu infracţiunea de trafic de influenţă pentru care omul de afaceri a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare în 2016

– a anulat beneficiul liberării condiţionate

– a contopit pedepsele şi a aplicat un spor. A rezultat o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni

– a dedus perioada deja executată şi a acordat din nou liberarea condiţionată

Prin urmare, Dorin Cocoş nu va face din nou închisoare.

În acest dosar de spălare de bani, Dorin Cocoş a fost trimis în judecată în aprilie acest an pentru că ar fi încheiat un contract fictiv de împrumut cu Dinu Pescariu pentru suma de 500.000 de euro „în vederea creării unei aparențe de legalitate” şi pentru „disimularea adevăratei naturi a provenienței banilor”.

În realitate, banii proveneau din mita de 9 milioane de euro primită de Dorin Cocoş în afacerea Microsoft şi pentru care a fost condamnat în 2016 la 2 ani şi 4 luni de detenţie.

Iniţial, procurorii au crezut că suma de 500.000 de euro a reprezentat o mită primită de pe atunci soţia lui Cocoş, Elena Udrea. „În anul 2013, pe fondul cercetărilor efectuate de Direcția Națională Anticorupție în legătură cu derularea contractului de licențiere Microsoft și a măsurilor asigurătorii dispuse față de un om de afaceri vizat de anchetă, Udrea Elena Gabriela ar fi pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiție. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani ar fi avut loc în mai multe tranșe în perioada iulie 2013 – februarie 2014”, notau procurorii într-un comunicat din februarie 2015.

Până la urmă, Elena Udrea a scăpat de aceste acuzaţii şi a fost trimis în judecată doar Dorin Cocoş pentru spălare de bani.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button