InternaționalPolitică

Viktor Orban: Bruxellesul i-a abandonat pe europeni

De la Bruxelles continuă să vină numai necazuri peste noi, strategia Bruxelles-ului faţă de Ucraina a eşuat spectaculos nu doar pe câmpul de luptă, ci şi în politica internaţională, a declarat, sâmbătă, la Budapesta, prim-ministrul Viktor Orbán, în discursul său privind starea naţiunii.

Acesta a promis că anul 2024 „va fi din nou anul succeselor Ungariei”, în ciuda faptului că anul 2023 a fost anul eşecurilor Uniunii Europene, care „ne trage în jos, ne smuceşte înapoi, ne atârnă o greutate de plumb de picioarele noastre”.

Potrivit premierului ungar, de la Bruxelles continuă să vină numai necazuri peste Ungaria, strategia Bruxelles-ului faţă de Ucraina a eşuat în mod spectaculos nu numai pe câmpul de luptă, ci şi în politica internaţională. Acesta a subliniat că, în ciuda faptului că acest război este considerat un război fratricid între două popoare slave, nu al nostru, Bruxelles-ul aproape că s-a „aruncat” în conflict. Prim-ministrul a explicat că, prin poziţia pro pace a Ungariei, Ungaria a rămas singură, la fel ca în poziţia sa anti-migraţie, şi la fel va avea dreptate şi în cazul războiului. Este o tragedie că, între timp, sute de mii de oameni au murit şi trebuie să moară, a subliniat Viktor Orbán.

Şeful executivului de la Budapesta a confirmat că poziţia Ungariei rămâne neschimbată: „Nu ne vom lăsa târâţi în război”, nu vom furniza armament, chiar dacă există mari puteri cărora nu le place acest lucru.

Acesta a făcut referire şi la faptul că Statele Unite, cu un entuziasm tot mai scăzut, este din ce în ce mai reticentă în a plăti Ucrainei, iar o parte tot mai mare din povară revine Europei. Prin urmare, a explicat Viktor Orbán, ar trebui să se consfinţească faptul că împrumutul comun al statelor membre ale UE nu mai este o opţiune pentru Ungaria.

De asemenea, premierul şi-a exprimat opinia că Bruxelles-ul i-a abandonat pe europeni. Niciodată nu a existat un asemenea decalaj între politicile Bruxelles-ului şi interesele şi voinţa cetăţenilor europeni, a adăugat acesta. Bruxelles-ul are nevoie de schimbare, a declarat Viktor Orbán. Fermierii care protestează în toată Europa vor doar atât: ca legislaţia obligatorie să nu fie scrisă de „fanatici ai climei şi de oameni de ştiinţă mărunţi, nebuni care umblă pe coridoarele Bruxelles-ului” – a adăugat prim-ministrul.

Dar, în acelaşi timp, este o veste bună faptul că disputa cu Suedia se apropie de final, a declarat premierul Ungariei. Acesta a explicat că împreună cu prim-ministrul suedez au făcut paşi importanţi pentru a reconstrui încrederea, astfel încât, la începutul sesiunii de primăvară, Parlamentul ungar va putea ratifica aderarea Suediei la NATO.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button