Social

Imnul oficial al municipiului Timişoara împlineşte 32 de ani

Melodia „Timişoara, Timişoara” compusă şi cântată de muzicianul Ilie stepan pe textul scriitorului şi omului de radio Marian Odangiu, împlineşte 32 de ani, fiind compusă în 27 decembrie 1989. Melodia a devenit imnul oficial al acestui oraş în anul 2015.

„La 27 decembrie 1989, Ilie Stepan compune piesa „Timişoara, Timişoara” (text de Marian Odangiu) ce va deveni imnul oficial al Timişoarei. Pe 20 decembrie 1989, Ilie Stepan a cântat din balconul Operei din Timişoara, în faţa a peste 100.000 de persoane, în ziua în care timişorenii au declarat capitala Banatului drept primul oraş liber de comunism”, se arată într-o postare a Muzeului Naţional al Banatului, pe Facebook. Ilie Stepan şi-a amintit acel moment.  

„În acea seară am cântat în balcon «Deşteaptă-te române!» şi «Hora Unirii». Am luat împrumut de la un prieten o chitară. Încă era dictatura la putere, însă oraşul era liber!”, spunea Ilie Stepan. 

Tot ce a trăit în zilele Revoluţiei, experienţa din balconul operei, încărcătura, felul cum au răspuns oamenii se regăsesc pe această compoziţie. „O sută de mii de persoane au cântat şi au strigat «Libertate». Piesa a luat fiinţă în 10-15 minute. Este singura piesă la care nu aş putea să fac modificări. E perfectă în felul ei, ca simţire, ca feeling”, a mai spus Stepan.  Piesa „Timişoara, Timişoara” a fost scrisă pe 27 decembrie 1989, tema, melodia şi refrenul aparţinându-i lui Ilie Stepan, iar textul, scriitorului şi omului de radio Marian Odangiu.  

A fost imprimată pe 8 ianuarie, în studioul TVR Timişoara.  Piesa a devenit oficial imn al Timişoarei în 18 decembrie 2015.

Back to top button