Republica Moldova

A fost desemnat ambasadorul Republicii Moldova în România. A fost consilier la Washington

A fost desemnat ambasadorul Republicii Moldova în România, acesta urmând să fie diplomatul Victor Chirilă. Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a avut deja o întâlnire cu viitorul ambasador.

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit miercuri, 22 decembrie 2021, pe ambasadorul agreat al Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare”, a anunțat MAE.

Despre Victor Chirilă se știe că a fost consilier la Ambasada Republicii Moldova în SUA. Numirea lui ca ambasador la București sugerează importanța maximă pe care noua conducere a Republicii Moldova o acordă relației cu România.

Victor Chirilă a absolvit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, apoi a urmat studii de masterat în București, la SNSPA.

Anterior numirii lui Victor Chirilă, Ambasada Republicii Moldova din București a fost condusă, interimar, de Emil Jacotă. Acesta își menține funcția diplomatică de ministru consilier.

Ambasadorul Republicii Moldova de până anul trecut este acum consilier la BNR

Înaintea lui Emil Jacotă, ambasador la București a fost Mihai Gribincea. El a fost eliberat din funcția de ambasador la mijlocul anului 2020, aparent din motive politice, în condițiile în care președintele de atunci al Republicii Moldova, Igor Dodon, era considerat filo – rus. Potrivit informațiilor disponibile pe internet, Mihai Gribincea este, din anul 2021, consultant de strategie la Banca Națională a României.

Back to top button