JUSTIȚIE

Cristian Danileț critică procesul soților Ceaușescu: Un Tribunal dubios! Pur și simplu execuție, nu un proces!

udecător suspendat din magistratură, Cristi Dănileț, critică procesul soților Ceaușescu și arată faptul că în acest caz nu a fost niciodată vorba despre un proces penal ci mai degrabă o execuție stabilită de un ”Tribunal instituit dubios”.

„Tribunalul, în numele legii şi al poporului, deliberînd în secret, condamnă în unanimitate de voturi pe inculpaţii Ceauşescu Nicolae şi Ceauşescu Elena la pedeapsa capitală şi confiscarea totală a averii, pentru săvîrşirea infracţiunilor de genocid, subminarea puterii de stat, act de diversiune şi subminarea economiei naţionale.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 25 decembrie 1989”.

La ora 14.50, a fost pusă în aplicare sentinţa Tribunalului Militar Excepţional.

Din punct de vedere istoric, s-a sfârșit un regim dictatorial și a început mersul anevoios către democrație. Nu am ajuns acolo, încă suntem in postcomunism.

Din punct de vedere legal, acea procedură nu a avut nicio legătură cu ceea ce însemna, chiar și în acele vremuri, un „proces penal”: acest Tribunal extraordinar a fost instituit dubios, completul de judecată a fost constituit cu militari și civili, rechizitoriul de două pagini a fost întocmit in acea zi, la dosar nu era nicio probă, inculpații au avut un avocat care a renunțat să îi apere, soluția a fost dată fără cale de atac.

„În numele legii”?? Nici vorbă: e un sacrilegiu să spui așa! Pur și simplu fost o execuție, nu un proces.

Azi, Constituția interzice înființarea de instanțe extraordinare, pedeapsa cu moartea a fost desființată, iar procesele se instrumentează de magistrați de carieră, nu de „civili”.”, scrie Cristian Danileț.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button