Internațional

Varșovia acuză un nou atac al UE asupra Constituţiei şi suveranităţii Poloniei

Comisia Europeană a lansat miercuri o procedură de infringement împotriva Poloniei după decizia anunţată în octombrie de Tribunalul constituţional din această ţară în care era contestată întâietatea dreptului european în faţa celui naţional, transmite AFP conform Agerpres.

„Considerăm că această jurisprudenţă încalcă principiile generale de autonomie, de întâietate, de eficacitate şi de aplicare uniformă a dreptului Uniunii şi deciziile cu caracter obligatoriu ale Curţii de Justiţie (a UE). Considerăm în acelaşi timp că Tribunalul constituţional (polonez) nu mai răspunde exigenţelor unui tribunal independent şi imparţial stabilit prin lege, aşa cum o cere tratatul” UE, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Într-o primă reacţie, viceministrul justiţiei din Polonia, Sebastian Kaleta, a declarat că lansarea procedurii de infringement împotriva ţării sale reprezintă un atac asupra Constituţiei şi suveranităţii Poloniei, transmite Reuters.

La începutul lunii octombrie, Tribunalul constituţional din Polonia a decis că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând astfel în discuţie un principiu-cheie al integrării europene.

Back to top button