Internațional

Scandal la Paris: Brigitte Macron, soția președintelui Franței, mai în vârstă decât el, ar fi la origine un bărbat

În ceea ce este numită, de către cotidianul Le Monde„trumpizarea” vieții politice franceze, presa din „Hexagon” se ocupă astăzi de o rumoare persistentă, răspândită pe rețelele sociale, și anume că Brigitte Macron, soția președintelui Franței, mai în vârstă decât el, ar fi la origine un bărbat (ni se dă și numele presupus: Jean-Michel Trogneux), care și-a schimbat sexul și starea civilă înainte de a-l înhăța pe adolescentul Emmanuel (Macron).

Totul, evident, e calculat pentru a crea discredit și ridicol asupra lui Emmanuel Macron, în perspectiva alegerilor prezidențiale de anul viitor, în luna aprilie, alegeri pe care aproape toate sondajele arată că Macron le va câștiga. Presa franceză scrie despre riscul ca aceste alegeri prezidențiale din 2022 să fie parazitate, precum ultimele două campanii din SUA, de absurde și degradante teorii ale complotului. În 2016, candidata democrată Hillary Clinton fusese acuzată că ar fi fost implicată într-o sordidă afacere a unei presupuse rețele de pedofili despre care se spunea că ar fi legați de o anume pizzeria din Washington (așa-numita « PizzaGate »).

În 2020, de asemenea, tot felul de teorii conspiraționiste îl făceau și pe Joe Biden pedofil. Ba chiar, cum o amintește specialistul în teoriile complotului Tristan Mendès-Franceintervievat de revista Marianne, o acuzație similară îi fusese adusă și lui Michelle Obama.

La fel, în precedentele alegeri prezidențiale franceze, în 2017, circulaseră felurite rumori despre presupusa homosexualitate a lui Emmanuel Macron, ceea ce desigur nu ar fi avut nimic ilegale, dar ar fi avut un efect negativ în anumite medii profund conservatoare din Franța.

« Profession gendarme »

La originea teoriei despre Brigitte Macron presupusă a fi „bărbat trans” se află o pseudo-enquête realizată de o internaută, o bloggeriță de extrema dreaptă și o conspiraționistă cunoscută, Natacha Rey, pentru o publicație apropiată de dreapta extremă și de polemistul Alain SoralFaits & Documents, cum o retrasează Libération. Articolul a fost reperat în luna octombrie de blogul conspiraționist « Profession gendarme », care, între articole despre presupuse cursuri de vrăjitorie pro-LGBT din școli din California sau despre cum a fost „inventat” poporul evreu, a dat naștere zvonului ce o vizează pe Brigitte Macron. Dar un interviu cu această Natacha Rey, pe YouTube, pe 10 decembrie, e cel care a propulsat cu adevărat absurda teorie… care, de altfel, s-ar putea întoarce în favoarea lui Macron, într-atât calomnia atinge grotescul.

Termenul-cheie #JeanMichelTrogneux (presupusul nume de „bărbat” al lui Brigitte Macron) este în vârful căutărilor pe Twitter în Franța. Le Figaro anunță de altfel că Brigitte Macron va depune o plângere la tribunal pentru calomnie și afirmații «transfobe».

Back to top button