Opinii

Victoria Stoiciu: Criza de sănătate e instrumentalizată de către o huntă care devine pe zi ce trece tot mai puternică!

Victoria Stoiciu, comentator și coordonator de programe la Fundaţia Friedrich Ebert România, se întreabă retoric dacă România se află în război armat sau în război cu virusul Sars-Cov-2.

„România e în război armat sau în război cu pandemia?

Speranța mea era că pandemia ne va trezi și ne va arăta adevăratele priorități. Dar nu a fost să fie. La noi, criza de sănătate publică s-a transformat într-un pretex perfect pentru militarizare – de la modul milităresc și netransparent în care e gestionată pandemia până la instaurarea unui guvern condus de un militar. Criza de sănătate publică e instrumentalizată de către o huntă care devine pe zi ce trece tot mai puternică. Pe banii noștri. Sub ochii noștri. Și uneori în aplauzele noastre.

După cum a construit Guvernul proiectul de buget, s-ar spune că suntem prinși înt-o conflagrație armată. Creșteri de buget la instituțiile de forță:

Ministerul Apărării: +15,6%

SRI: + 8,3%

SIE: + 44%

SPP: + 27%

STS: + 36%

Sănătatea? Bugetul rămâne la 24 miliarde de lei, similar cu execuția bugetară din 2021. Cam tot atât cât are Ministerul Apărării – 23, 1 miliarde de lei. E deja o constantă a României faptul că sănătatea a fost cronic sub-finanțată în ultimele decenii, în timp ce în privința cheltuielilor militare am fost mereu „exemplari” cu cei 2% din PIB. Rupți în fund, bolnavi, dar cu tancuri și epoleți”, a spus Victoria Stoiciu, pe pagina ei de Facebook.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button