SĂNĂTATE

OMS cere oamenilor să anuleze petrecerile de Crăciun

Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății vine în condițiile în care tulpina Omicron se răspândește cu rapiditate, inclusiv printre persoanele vaccinate. Se înmulțesc și măsurile restrictive: în Austria nu mai intră decât persoanele imunizate, iar în Germania se pregătesc limitări ale vieții publice inclusiv pentru cei vaccinați.

Organizația Mondială a Sănătății a lansat un nou avertisment că această tulpină se transmite mai ușor decât Delta, inclusiv printre vaccinați, și a făcut un apel oamenilor să-și anuleze planurile de sărbători.

TEDROS ADHANOM GHEBREYESUS, director general OMS: „Un eveniment anulat este de preferat decât o viaţă anulată. Mai bine anulăm acum şi sărbătorim mai târziu, decât să sărbătorim acum şi după aceea să jelim.”

OMS întrevede un sfârșit al pandemiei până la finalul anului viitoare, dacă fiecare țară își va vaccina cel puțin 70% din populație. Până atunci, însă, îmbolnăvirile galopante atrag noi restricții.

În Austria nu mai intră acum decât persoanele vaccinate sau imunizate după boală, și care trebuie să prezinte și un test PCR nu mai vechi de 72 de ore.

PETER KLEEMANN, oficial al aeroportului din Viena: „Persoanele care nu sunt vaccinate sau vindecate dar au test PCR trebuie să intre în 10 zile de carantină, pe care o pot părăsi cel mai devreme după 5 zile şi un nou test.”

În Germania, luni seara iar s-a ieșit la proteste împotriva măsurilor sanitare, în timp ce autoritățile discutau noi restricții care vor viza pe toată lumea.

OLAF SCHOLZ, cancelarul Germaniei: „Cu siguranţă vom reduce şi mai mult contactele private, inclusiv pentru cei vaccinaţi, şi vom lua şi alte măsuri specifice.”

Noile restricții se vor aplica din 28 decembrie. Se închid cluburi și discoteci, iar la adunări private se vor putea strânge maximum 10 persoane și doar vaccinate sau vindecate.

Tulpina Omicorn i-a stricat Crăciunul și Reginei Elisabeta a II-a, care a anunțat că nu va petrece sărbătorile la proprietatea Sandrigham din estul Angliei, așa cum face de obicei, și va rămâne la Windsor, lângă Londra, alături doar de câteva rude apropiate.

Back to top button