Știrile 60m.RO

AUR a depus un proiect de lege privind impozitarea pensiilor speciale

Alianța pentru Unirea Românilor a depus la Senat o inițiativă legislativă care prevede modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal prin introducerea „impozitului de solidaritate” pentru pensiile speciale, a transmis deputatul AUR George Badiu. Măsura presupune taxarea indemnizației suplimentare plătită de la bugetul de stat, care nu respectă principiul contributivității la fondurile de asigurări sociale.

Demersul este necesar în contextul actual, ținând cont că în România sunt aproximativ 9.600 de beneficiari de pensii speciale, care au pensii, în medie de 9.500 de lei, în timp ce 4,9 milioane de pensionari din sistemul public au o pensie medie de 1.500 de lei.

Datele transmise de Casa Națională de Pensii Publice arată că, pentru un număr de 9.527 beneficiari de pensii de serviciu în plată la sfârșitul lunii iunie 2020, din total sume cuvenite în cuantum de 116.698.823 lei, partea suportată din bugetul de  asigurări sociale  de stat, bazată pe contributivitate, reprezintă 19.722.101 lei (aproximativ 16,9 % din total sume), în timp ce partea suportată din bugetul de stat, fără contributivitate, se ridică la valoarea de 96.976.721 lei (aproximativ  83,1 % din total sume). Având în vedere că fostul Ministrul al Muncii, Raluca Turcan, a subliniat că pensiile speciale nu pot fi anulate pentru că acestea „au o componentă de contributivitate”, inițiativa AUR oferă o soluție care respectă acest principiu.

Instituirea unui astfel de impozit de solidaritate pe acest tip de venituri nu poate fi considerată ca fiind arbitrară. Măsura nu  impune o sarcină excesivă asupra destinatarilor ei, ea aplicând-se tuturor pensiilor speciale, iar selectiv, nu prevede diferențieri procentuale pentru diversele categorii de persoane cărora li se adresează pentru a nu determina ca una sau alta să suporte mai mult sau mai puțin măsura de reducere a venitului dintr-o atare pensie”, se specifică în propunerea AUR.

Potrivit documentului, perioada de aplicare a impozitului de solidaritate pe veniturile din pensii și indemnizații pentru limita de vârstă este  până la data de 31 decembrie 2025 inclusiv, perioada în care se va  finaliza aplicarea etapizată a Legii nr. 127/2019, privind sistemul public de pensii, urmând ca la finalul acesteia să fie eliminate în mare parte discrepanțele existente în sistemul public de pensii și inechitățile dintre beneficiarii sistemului.

Back to top button