Politică

PSD promite că de la 1 ianuarie certificatul verde intră în vigoare

Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat dacă până la 1 ianuarie ar putea exista un proiect de lege privind certificatul verde care să fie adoptat de către Parlament şi promulgat de şeful statului, că rămâne de văzut decizia coaliţiei de guvernare.

„Nu am avut această discuţie. Avem o propunere legislativă şi vom discuta acest lucru. Nu există o astfel de decizie. Este normal să avem variante de lucru. Repet, cu toţii ne dorim să fim cât mai eficienţi în toate domeniile, inclusiv în domeniul sănătăţii. Este o variantă constituţională”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat luni la Parlament dacă au fost discuţii în şedinţa coaliţiei despre proiectul certificatului verde.

Chestionat dacă procedura parlamentară va mai fi parcursă în acest moment, preşedintele Camerei Deputaţilor a răspuns: „Fiecare e în proceduri constituţionale, important este că nimeni n-a venit cu vreo procedură neconstituţională sau neparlamentară”.

De asemenea, întrebat dacă putem spune că pe 1 ianuarie vom avea acest proiect trecut de Parlament şi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis, Ciolacu a replicat: „Vom vedea după o decizie a coaliţiei”.

Florin Cîţu a afirmat că opinia sa rămâne constantă şi anume că nu i se pare normal să fie decontate testele pentru COVID de la bugetul de stat pentru cei care nu vor să se vaccineze. El a adăugat că proiectul privind certificatul verde poate fi trecut prin Parlament până la finalul anului, dacă a putut fi făcut un proiect de buget în doar trei zile.

Posibilitatea testării cu teste antigen, variantă la care ţine PSD prin ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, va apărea în certificatul verde profesional, pe care coaliţia doreşte să-l adopte până la finalul anului, au transmis, luni seară, surse guvernamentale.

Surse guvernamentale au transmis, marţi seară, că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, va prezenta, în şedinţa de Guvern de vineri, o primă variantă a legii care prevede introducerea certificatului verde profesional. Documentul ar urma să prevadă şi posibilitatea testării cu teste antigen. PSD ţine la această variantă, iar ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susţine că ea este prevăzută şi în documentele Comisiei Europene, argument cu care ar putea convinge PNL care iniţial a respins această idee.

Proiectul de lege pregătit de ministrul Sănătăţii prevede, de asemenea, că vaccinaţii vor avea la dispoziţie 15 teste decontate de stat. Acestea nu se vor oferi fizic, ci sub forma unor vouchere în format electronic cu care angajatul se va putea adresa oricărui laborator, farmacii sau medicului de familie.

Valoarea voucherelor nu a fost însă stabilită şi nici nu există încă punctul de vedere al Ministerului Finanţelor dacă există bani în buget pentru această măsură.  bine să nu avem aceste amendamente

Back to top button