JUSTIȚIE

Procesul Dosarului „Colectiv” se apropie de final

Procesul Dosarului „Colectiv” se apropie de final, la șase ani de la tragedie ajuns în faza de apel, iar procurorii au cerut ieri pedepse maxime pentru fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, funcționari din primărie, patronii clubului și pentru ceilalți inculpați judecați pentru moartea a peste 60 de oameni, un întreg cimitir, după cum s-a exprimat procurorul. Dar nici ieri nu se terminat și săptămâna viitoare vor continua pledoariile apărătorilor.

Nervi încordaţi şi dezamăgire la finalul procesului „Colectiv”. Au murit 64 de tineri, iar alte sute de persoane au rămas cu sechele pe viaţă, operaţii anuale pentru supravieţuitori ai incendiului, pe lângă depresii, insomnii, suferinţe şi pierderea prietenilor. În timp ce procurorii cer pedepse maxime şi cu executare pentru toţi inculpaţii, avocaţii acestora cer achitarea clienţilor lor.

Apărătorii inculpaţilor nu au fost pregătiţi să-şi susţină apelurile, ceea ce a dus la alte tensiuni între ei şi completul de judecată. Săptămâna viitoare, în 20 şi 21 decembrie, vor continua pledoariile apărătorilor şi ultimul cuvânt al inculpaţilor.

Ruxandra Geambaşu: S-a schimbat încadrarea juridică, abuz în serviciu fără urmări deosebit de grave, ca şi cum un primar de comună şi-ar angaja o nepoată pe post de secretară nu ştiu unde. Adică nu ştiu cu ce unităţi de măsură socotesc şi ce ar trebui să faci ca să fie semnificativ statistic, juridic, moral. Eu ştiu ce am de făcut, mă duc în fiecare sâmbătă din ultimii şase ani la Ioana, o să fie al şaselea Crăciun fără ea şi cam atât. Mă numesc Ruxandra Geambaşu şi am fost…, sunt mama Ioanei Victoria.

Fostul primar Piedone nu a fost prezent în sala de judecată. Cei trei patroni ai clubului „Colectiv” au ascultat cum procurorii de şedinţă i-au acuzat că au iubit mai mult profitul decât viaţa celor care au intrat înghesuiţi în fosta fabrică „Pionierul” pentru ultimul concert rock din viaţa lor, în 30 octombrie 2015.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button