Politică

Franța lasă România fără corvete: Macron, amicul lui Cioloș, cere o șpagă de la România

Contractul pentru cele 4 corvete ale Forțelor Navale este blocat pentru că partea franceză cere mai mulți bani decât sunt prevăzuți în oferta cu care a câștigat licitația. Decebal Ilina, fost șef al Înzestrării Armatei, susține că acesta e principalul motiv pentru care armata nu a semnat nici acum contractul. Compania franceză Naval Group a câștigat programul de peste un miliard de euro, în urmă cu mai bine de 2 ani, în urma unei licitații la care au mai participat constructori navali din Olanda și Italia. Președintele Franței, Emmanuel Macron, ar fi cerut personal ca România să plătească o șpagă dacă vrea cele patru corvete. Emmanuel Macron este un apropiat al liderului USR, pe care l-a pus șef în fruntea grupului Renew Europe din Parlamentul European.

Inițial, contractul cu Naval Group nu s-a putut semna din cauza contestațiilor. La sfârșitul anului trecut, acest impediment a fost înlăturat, însă afacerea corvetelor tot blocată a rămas.

Surse din Cabinet susțin că presiunile din partea franceză să se semneze la un preț mai mare decât cel cu care s-a câștigat licitația sunt puternice și vin de la cel mai înalt nivel, inclusiv dinspre Élysée.

Am încercat să aflam detalii de la producătorul francez.

Într-un comunicat sec, Naval Group ne-a transmis că discută cu partea română pentru a sprijini Forțele Navele în programele de modernizare și că proiectul francez este soluția perfectă pentru România.

Nici Ministerul Apărării Naționale nu dă detalii, însă de-a lungul acestui an, reprezentanții instituției au afirmat că sunt gata de semnarea contractului.

Decebal Ilina spune că această situație nu se poate prelungi la infinit, în condițiile în care Forțele Navale au nevoie ca de aer de aceste nave moderne.

Din momentul semnării și până la livrarea primei corvete vor mai trece încă 3 ani, urmând ca toate 4 să vină în 7 ani.

Analiștii militari sunt de părere că, în acest moment, România nu are practic nicio capabilitate navală la Marea Neagră.

Cele două fregate cumpărate de la britanici nu au fost modernizate, nu au sisteme de rachete și de conducere a focului și sunt descrise de specialiști drept „hoteluri plutitoare”.

În aceste condiții, în lipsa corvetelor, Forțele Navale reprezintă structura cu cele mai învechite dotări din armata română.

Back to top button