JUSTIȚIEPolitică

PSD a pus gând rău șoferilor: Amezile de circulație vor fi majorate cu 10%

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere la Ministerul Finanțelor, condus de PSD prin Adrian Câciu, punctul de amendă va rămâne la 145 de lei și anul viitor, fără creșterea preconizată de 75%. Dar dacă autoritățile nu vor interveni cu adoptarea cât mai rapidă a OUG-ului, punctul-amendă va crește din 1 ianuarie 2022 la 10% din salariul minim brut pe țară, respectiv 255 lei.

Executivul are în plan continuarea plafonării valorii punctului de amendă, măsură începută în 2018: „în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022 un punct-amendă este 145 lei”, se menționează în proiectul de OUG ce cuprinde mai multe măsuri fiscale și bugetare.

Ținând cont de faptul că punctul-amendă, în funcție de care se stabilesc amenzile rutiere, reprezintă, potrivit Codului rutier, “10% din salariul minim brut”, valoarea lui ar trebui, începând de luna viitoare, să se majoreze. Mai exact, valoarea unui punct-amendă ar putea ajunge, din 1 ianuarie 2022, la 255 de lei, dacă autoritățile nu ar interveni.

Salariul minim brut pe țară pentru anul 2022 a fost oficializat în octombrie, valoarea acestuia fiind stabilită la 2.550 de lei. În prezent, salariul minim brut pe ţară are valoarea de 2.300 de lei.

Totuși, acest proiect de OUG trebuie să fie oficializat până în ultima zi a acestui an pentru ca aceste prevederi să fie oficiale din 1 ianuarie 2022.

Atenție! Plafonarea punctului de amendă pentru 2022 nu este încă oficială. Proiectul de OUG trebuie să fie adoptat de Guvern și apoi publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare, informează avocatnet.ro

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button