Politică

AUR a propus creșterea salariului minim pentru un trai decent. Senatul a respins inițiativa

AUR a propus creșterea salariului minim pentru un trai decent. Astfel, salariul minim ar urma să ajungă la 2818 lei, adică echivalentul coșului minim de consum. Proiectul de lege a fost supus votului în plenul Senatul, dar a fost respins de către majoritatea parlamentarilor, cu excepția inițiatorilor.

Propunerea legislativă vizează ca valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană adultă, calculată la nivelul lunii septembrie 2020, în sumă de 2.818 lei, să fie salariul minim brut pe economie garantat în plată și să fie indexată în fiecare an până la 1 decembrie de către INS pentru a fi preluată în fundamentarea bugetului de stat pentru anul următor.

Deputatul Dorel Acatrinei a motivat că este necesară creșterea salariului minim, având în vedere valul de scumpiri la alimente și utilități. De exemplu, doar la capitolul cheltuieli pentru alimentație prețurile au crescut cu 5,5% mai mult în septembrie 2020 față de septembrie 2019 (comparativ cu +3,8% în septembrie 2019 față de septembrie 2018).

În acest moment, valoarea coșului minim pentru o familie de doi adulți și un copil este de 6.194 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 4.597 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2.818 lei pe lună.

Rata anuală a inflației a urcat la 5,3% în luna august, după ce energia electrică s-a scumpit cu 24,6%, gazele cu 20%, combustibilii cu 14,1%, iar prețul la alimente și mărfuri nealimentare a crescut și el. Având în vedere că salariul minim brut pe economie este un indicator de referință pentru bunăstarea din România, atât la nivelul angajatorilor, cât și la nivelul angajaților, am hotărât să-l legăm complet de valoarea coșului minim de consum”, a explicat Acatrinei.

Deputatul a mai spus că au avut loc mai multe modificări ale legislației în domeniu, dar niciuna dintre acestea nu a stabilit la modul concret salariul minim pe economie la nivelul coșului minim de consum pentru un trai decent, măsură care ar fi un prim pas pentru ridicarea nivelului de trai al românilor.

Back to top button