Internațional

Danemarca expulzează condamnații în pușcăriile din Kosovo

Danemarca doreşte să închirieze celule de închisoare în Kosovo pentru a trimite acolo 300 de deţinuţi, a indicat miercuri guvernul de la Copenhaga, prezentând un nou plan pentru a stopa tendinţa de supraaglomerare a închisorilor din regatul scandinav, notează AFP.

Acest proiectul prevede „închirierea a 300 de locuri de închisoare în Kosovo” pentru a trimite străinii condamnaţi în Danemarca la deportare după ispăşirea pedepsei, a făcut cunoscut Ministerul Justiţiei într-un comunicat.

În 2020, aproximativ 350 de deţinuţi din închisorile daneze urmau să fie expulzaţi la sfârşitul pedepsei, scrie agerpres.ro.

Proiectul mai prevede extinderea capacităţii sistemului penitenciar danez cu 326 de locuri între 2022 şi 2025.

Din 2015, populaţia carcerală a crescut cu 19% în Danemarca pentru a ajunge la peste 4.000 de persoane la începutul lui 2021, ceea ce reprezintă o rată de ocupare care depăşeşte 100%, potrivit statisticilor naţionale.

În aceeaşi perioadă, numărul gardienilor a scăzut cu 18% în regatul scandinav cu o populaţie de 5,8 milioane de locuitori, cunoscut pentru închisorile deschise rezervate deţinuţilor care ispăşesc pedepse mai mici de cinci ani.

„Vom avea un deficit de aproximativ 1.000 de locuri în sistemul penitenciar până în 2025”, a menţionat ministrul Nick Haekkerup, citat în comunicat.

În Kosovo, potrivit datelor din World Prison Brief al Universităţii din Londra, 1.642 de persoane erau încarcerate în 2020, pentru un grad de ocupare de 97%.

În trecut, Norvegia şi Belgia au închiriat deja celule în Ţările de Jos şi au trimis deţinuţi acolo, reaminteşte AFP.

Back to top button