Politică

Dan Tănasă: Domnule premier, când va adera România la spațiul Schengen?

„Faptul că nici astăzi România nu este membră a Spațiului Schengen și suntem supuși Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) este inacceptabil și înjositor la adresa României și a cetățenilor români, care sunt totodată și cetățeni europeni”. Declarația aparține deputatului AUR de Mureș, Dan Tanasă, care a expediat în acest sens o interpelare în adresa prim-ministrului Nicolae Ciucă. Potrivit parlamentarului AUR, menținerea Mecanismului de Cooperare și Verificare constituie o insultă la adresa României și a românilor, care în ultimele două decenii au depus eforturi considerabile pentru aderarea și integrarea în spațiul comun european. În context, Tanasă l-a întrebat pe premier care sunt motivele pentru care Mecanismul de Cooperare și Verificare este menținut în continuare, deși el este menit să reprezinte o măsură tranzitorie, temporară?

„România a aderat la Uniunea Europeană în anul 2007, așadar în curând vom împlini 14 ani de la acest moment definitor pentru comunitatea europeană și pentru statul român. La nivel declarativ într-adevăr, suntem membri și teoretic ar trebui ca acest statut să vină cu drepturi depline, cu toate acestea, putem constata faptul că nici astăzi România nu este membră a Spațiului Schengen și totodată suntem supuși Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

        Având în vedere această situație pe care personal o consider inacceptabilă și înjositoare la adresa României și a cetățenilor români, care sunt totodată și cetățeni europeni, consider că această stare de fapt este inadmisibilă din punct de vedere legal, democratic, administrativ. Această situație este cu atât mai dificil de înțeles întrucât țara noastră îndeplinește toate condițiile avansate și impuse la momentul aderării, având în vedere că România a făcut progrese importante în domeniul justiției precum și în alte sfere de activitate.

        Nu considerăm ca fiind oportună menținerea Mecanismului de Cooperare și Verificare, acesta constituind în primul rând o insultă la adresa României și a românilor, care în ultimele două decenii au depus eforturi considerabile pentru aderarea și integrarea în spațiul comun european.

        În acest context, domnule Prim-Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Ce demersuri va întreprinde Guvernul României sub conducerea dumneavoastră pentru ca România să adere la Spațiu Schengen?
  2. Care sunt motivele pentru care Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) este menținut în continuare, deși el este menit să reprezinte o măsură tranzitorie, temporară?
  3. Care sunt termenele clare pentru aderarea la Spațiul Schengen și care sunt cerințele pe care România astăzi nu le îndeplinește pentru ca această aderare să aibă loc?
  4. Dacă există termene clare cu privire la ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare și ce eforturi veți depune pentru ca această  dublă măsură în relația cu partenerii europeni să fie înlăturată?”, se arată în interpelarea deputatului AUR de Mureș, Dan Tanasă.

Back to top button