Politică

Cum am stat, din nou, pe vine cu fundul spre Germania și Franța

Noul cancelar german a vizitat Varșovia în a doua sa vizită europeană, iar președintele francez a fost la Budapesta și apoi a avut o întrevedere cu liderii V4, așa numitul grup de la Vișegrad, notează Andrei Bădin.

Da, Polonia este cea mai mare țară din Europa Centrală și de Est și fără îndoială vizita lui Olaf Scholz are semnificația sa. Dar în același timp trebuie spus că cei de la Varșovia nu au primit vizita noului cancelar german socialist în poziția ghiocel. Au amintit de „datoria” financiară pe care Berlinul trebuie să o plătească Poloniei pentru cel de al doilea război mondial. Și nu numai…Evident o linie de negociere, dar au subliniat-o apăsat.

La Budapesta, Macron a vorbit de patriotismul lui Viktor Orbán și de afaceri comune.

Nota bene: Ungaria va avea în curând fabrici ale celor 3 mari branduri germane auto. După întâlnirea cu V4, Macron și liderii Europei Centrale s-au luat puțin la harță, dar atenție, Franța vrea sprijinul lor pentru energia nucleară, unde România poate juca un rol, dar stă pe vine cu fundul întors spre Germania.

Macron și Scholz au fost la Varșovia și Budapesta pentru că au nevoie de polonezi, cehi, slovaci și unguri și nu pentru că îi iubesc. Dar gestul lor e un semnal pentru noi, cei din sudul Europei Centrale, care pur și simplu nu contăm în planurile lor. Și asta ar trebui să ne îngrijoreze!

De la București nu știu dacă cineva a urmărit aceste vizite. Impresia mea este că diplomația românească este de mult timp anesteziată. Nu are idei și nici nu mai are oameni pregătiți să joace măcar la nivel regional. Bașca că noi avem deja faima tristă de preaplecători în fața Străinătății înainte ca ăia să zică: Culcat!

Da, polonezii, ungurii și cehii s-au certat cu Macron și Scholz, dar dincolo de asta joacă. Iar neamțul și francezul au venit, repet, să negocieze. Fiindcă grupul Vișegrad are ce și poate negocia. Ș noi am avea ce, dar noi nu ne vindem țara. O dăm gratis și de cele mai multe ori și plătim pentru asta!

Back to top button