Politică

PSD pune șef la ANRE un tractorist din Olt

PSD îl susține pe Alexandru Stănescu la șefia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE), instituție cheie din domeniul energiei. Stănescu ar urma să fie audiat și numit prin vot în Parlament.

Stănescu nu are nici o legătură cu domeniul energiei, ci s-a remarcat cu afaceri în agricultură. Fost deputat în legislatura trecută, Stănescu a fost vicepreședinte la Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților.

Potrivit CV-ului, a absolvit în 1986 Facultatea de Mecanică Agricolă București. Între 1986 și 1993 a fost inginer la S.C. Agromec Vișina S.A, Vișina iar între 1994 și 2012 a fost director general la S.C. Agromec Bucinișu S.A., Bucinișu.

Potrivit declarației de avere, deține mai multe terenuri agricole în Corabia, în suprafață de câtva zeci de hectare, în județul Olt.

Și fratele său, Paul Stănescu, actual secretar general al PSD, este specialist în tractoare și agronomie. Fost șef al IAS Studina în perioada comunistă, Paul Stănescu și-a construit o puternică afacere în agricultură împreună cu familia în comuna Vișina, condusă de tatăl său ca primar.

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este arbitrul pieței de energie și ar trebui să aibă o activitate independentă de guvern sau parlament.

Rolul ANRE este de reglementare a pieței energiei electrice și a pieței gazelor. Printre atribuțiile ANRE este stabilirea prețurilor reglementate pentru furnizori, crearea cadrului de reglementare și gestionarea liberalizării piețelor de energie electrică și furnizare de gaze.

ANRE decide, de exemplu, dacă permite apariția ”băieților deștepți” pe piața de energie, permițând sau nu încheierea de contracte bilaterale cu durată mare care să ocolească tranzacționarea transparentă pe bursă.

De asemenea, Autoritatea decide ce cheltuieli realizate de companiile furnizoare pot fi recunoscute în costul final al facturilor.

În plus, ANRE poate interveni indirect și asupra prețului gazelor, putând impune noi standarde tehnice (de ex. concentrația minimă de metan) care au impact direct asupra prețurilor din piață.

Back to top button