PoliticăPrima Pagină

Primul tun dat de PSD: Au îndatorat țara cu 1 miliard, la o dobândă uriașă

Adrian Câciu a fost instalat ministru la Finanțe, dar înainte de a face parte din Guvern critica împrumuturile uriașe la dobânzi record făcute de predecesorii săi. Se pare că Adrian Câciu îndatorează țara la fel ca Florin Cîțu, astfel miliarde sunt împrumutate lunar.

Câciu a început mandatul cu un tun de aproape un miliard de lei la o dobândă uriașă. Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, de pe piaţa internă, 951,5 milioane de lei prin două emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark.

În cadrul primei emisiuni, cu o maturitate reziduală la 106 de luni, Finanţele au atras de la bănci 771,2 milioane de lei, la un randament mediu de 5,56% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii a fost de 300 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,143 miliarde de lei.

Prin cea de-a doua emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 38 de luni, Ministerul Finanţelor a împrumutat 180,4 milioane de lei de la bănci, la un randament mediu de 4,76% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 300 de milioane de lei, iar băncile au subscris 257,4 milioane de lei.

Vineri sunt programate licitaţii suplimentare prin care statul vrea să atragă în total 90 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna decembrie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de trei miliarde de lei, din care 200 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 2,8 miliarde de lei prin zece emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 420 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 3,42 miliarde de lei, este cu 1,58 miliarde lei sub cea de 5 miliarde lei programată pentru noiembrie 2021, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button