JUSTIȚIE

Judecătorul Cristi Dănileţ, exclus din magistratură

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileţ pentru ”manifestări pe reţelele de socializare”. Judecătorul precizează că sancţiunea i-a fost aplicată pentru filmuleţe publicate pe TikTok.

Decizia a fost luată luni, 13 decembrie 2021, de Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară, cu majoritate. Danileț a primit o sancțiune disciplinară drastică pentru comiterea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Este vorba despre “manifestările care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afară exercitării atribuțiilor de serviciu”.

“Cu majoritate,

Respinge cererea de repunere pe rol a cauzei formulată de pârâtul Danileț Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, că neîntemeiată. Cu majoritate, Respinge excepția nulității absolute a acțiunii disciplinare invocată de părat, că neîntemeiată.

Cu unanimitate,

Respinge acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva domnului Danileț Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru fapta constând în exprimarea unor opinii în lucrarea ‘900 de zile de asediu neîntrerupt asupra magistraturii române’.

Cu majoritate,

Admite acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva domnului Danileț Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru fapta constând în manifestările păratului pe rețelele de socializare.

Cu majoritate,

În baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aplică domnului Danileț Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancțiunea disciplinară constând în ‘excluderea din magistratură’ pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. a) din același act normativ.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Cu opinie separată în sensul admiterii cererii de repunere pe rol a cauzei formulată de pârâtul Danileț Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj.

Cu opinie separată în sensul admiterii excepției nulității absolute a acțiunii disciplinare motivată de depășirea termenului de efectuare a verificărilor prealabile și de încălcarea repartizării aleatorii.

Cu opinie separată în sensul respingerii în totalitate a acțiunii disciplinare formulată de Inspecția Judiciară împotriva domnului Danileț Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. a) din Legea nr. nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată.

Cu opinie separată doar în ceea ce privește individualizarea sancțiunii, respectiv în sensul aplicării domnului Danileț Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj a sancțiunii disciplinare constând în ‘diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 25% pentru o perioada de 1 an’ pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. a) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button