Politică

Corpul de control al premierului verifică achiziţia de teste de salivă pentru şcoli de la clanul Cămătaru

Premierul Nicolae Ciucă a cerut, luni, Corpului de Control să verifice aciziţia testelor de salivă făcută de ONAC şi IGSU.

”Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a dispus Corpului de Control al Guvernului să demareze o acţiune de documentare privind achiziţiile de teste de salivă la Oficiul National pentru Achizitii Centralizate si Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă”, a transmis, luni, Guvernul. 

Majoritatea unităţilor de învăţămât din ţară nu au avut, luni, teste disponibile pentru testarea elevilor, iar în multe acestea nu au fost distribuite nici în cursul zilei. 

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat, în curzul zilei de duminică, primirea unei tranşe de două milioane de teste rapide antigen din salivă, din partea unei societăţi care avea ca termen de livrare data de 20 decembrie. 

Secretarul de stat Raed Arafat, a explicat că Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) a încheiat acorduri-cadru pentru teste din salivă care să fie distribuite în şcoli, iar IGSU încheie contractele subsecvente cu furnizorii. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a explicat şi sincopele în furnizarea testelor din salivă prin faptul că unii dintre furnizorii de teste au refuzat să semneze contractele subsecvente pentru livrarea testelor, în timp ce alţii cer preţuri de câteva ori mai mari decât cel mai mic preţ.Joi, ministrul Educaţiei anunţa că inspectoratele din ţară au disponibile doar jumătate dintre testele necesare pentru această sptămână. Testrarea ar trebui să se facă luni şi joi, însă autorităţile au anunţat că, în această săptămână, se va face în zilele de marţi şi vineri. 

”Testarea elevilor nu a fost suspendată şi nu a fost luată în discuţie această posibilitate”, a transmis Guvernul.  În prima săptămână de testare au fost raportate 176 de teste de salivă pozitivă, aproape jumătate fiind infirmate prin teste RT-PCR.  

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button