Politică

PSD cumpără 32 de avioane F-16 la mâna a doua din Norvegia

România va cumpăra 32 de avioane F-16 la mâna a doua de la Norvegia, achiziție care va costa 454 de milioane de euro, din care 354 de milioane de euro reprezintă costul aparatelor, iar 100 de milioane de euro reprezintă suportul logistic și echipamentele specifice pentru modernizare pe care le va lua de la guvernul SUA, potrivit unei solicitări Ministerului Apărării Naționale condus de Vasile Dâncu adresată Parlamentului.

„Pentru continuarea dotării graduale cu avioane F-16 din excedentul Forțelor Armate ale statelor membre NATO au fost transmise în anul 2019 scrisori de cereri de informații (RFI) către guvernele statelor membre NATO care au în dotare avioane F-16 (Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Portugalia, Grecia) privind disponibilitatea pentru a transfera 16-32 de avioane F-16”, se arată în cererea MApN prin care se cere Parlamentului încuviințarea achiziției.

„Singura soluție identificată în prezent ca urmare a analizei răspunsurilor primite la cererile de informații, constă în achiziția de la Guvernul Norvegiei a unui pachet format din: 32 de avioane F-16 în configurație M6.5.2 (superioară configurației celor 17 avioane aflate în înzestrare), echipamente de suport logistic și servicii de instruire”, potrivit MApN.

„Având în vedere compatibiltățile tehnice cu avioanele din prima escadrilă (n.r. 17 avioane F16 A/B modernizate MLU cumpărate de la Portugalia intrate în dotarea escadrilei 53 de la baza aeriană Borcea), avantajele economice ale pachetului propus de Norvegia și posibilitatea modernizării în țară a avioanelor, Consiliul de Planificare a Apărării al MApN, a hotărât inițierea demersurilor pentru achiziția pachetului de 32 de avioane F16 din excedentul Forțelor aeriene Regale Norvegiene și achiziția de la Guvernul SUA a suportului logistic și echipamentelor specifice necesare modernizării avioanelor”, susține MApN.

Modernizarea, lucrărilor de reparații capitale la motoare și de mentenanță a aeronavelor vor fi făcute la Aerostar Bacău. Fondurile estimate pentru achiziție sunt de circa 454 milioane de euro fără TVA, din care 354 de milioane de euro ar urma să coste achiziția aeronavelor propriu-zise de la Norvegia, iar circa 100 de milioane de euro pentru asigurarea suportului logistic și echipamentelor specifice necesare modernizării avioanelor de la Guvernul SUA.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button