JUSTIȚIE

Șeful DNA nu își asumă achitările pe bandă rulantă din ultimul an

Șeful DNA, Crin-Nicu Bologa, a vorbit despre achitările din ultima perioadă. Oficialul susține că rata definitivă a achitărilor o să fie finalizată în 31 decembrie. El precizează că majoritatea cauzelor acestor achitări vin după deciziile Curții Constituționale.

„Nu avem o rată definitivă a acestor achitări, dar o să o avem în data de 31 decembrie. Ca și în ultimii ani achitările sunt numeroase din punctul meu de vedere, dar majoritatea cauzelor acestor achitări sunt deciziile Curții Constituționale.

Cele două decizii mai ales care se referă la dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu, dezincriminarea totală la tentativa de abuz în serviciu și cele care se referă la folosirea interceptărilor efectuate de parchete cu ajutorul tehnic al serviciilor de informații”, a spus Bologa, la Radio România Actualități.

Bologa susține că fiecare achitare este analizată.

„Dacă aceste achitări au alte cauze în afară de probitatea profesională, de corectitudinea efectuării urmăririi penale procurorii nu vor păți nimic. În condițiile în care noi fiecare cauză de achitare definitivă, nu în primă instanță pentru că se poate solda cu o condamnare în apel, deci fiecare dosar cu achitare definitivă este analizat de către DNA și se constată dacă este imputabilă sau nu procurorului de caz.

Noi apreciem această imputabilitate la momentul trimiterii în judecată și nu la momentul achitării definitive pentru că în cursul judecății pot interveni administrarea unor alte probe, oamenii își schimbă declarațiile, se mai dispun expertize…. Deci noi analizăm fiecare dosar cu achitare definitivă, fiecare dosar în parte și constatăm dacă este îi este imputabil procurorului sau nu.

Și în acest an am constatat că unele din soluțiile de achitare sunt imputabile procurorilor”, a spus Crin-Nicu Bologa, la Radio România Actualități.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button