Internațional

Ambasada Ucrainei la București: Numărul total de forțe ruse cuprinde 115.000 de militari

Federația Rusă continuă să mențină un grup consolidat de trupe de-a lungul frontierei cu Ucraina. 40 de grupuri tactice de batalion sunt pregătite pentru a fi desfășurate ca parte a potențialei operațiuni ofensive, se arată într-o notă informativă a Ambasadei Ucrainei la București.

„Numărul total de forțe de-a lungul graniței, în Donbas și Crimeea, aflate sub ocupație, cuprinde 115.000 de militari, dintre care 93.000 de militari prezenți la sol și 22.000 ca componente navale şi aeriene. Rusia intensifică, de asemenea, activitățile de recunoaștere în regiunea Mării Negre”, precizează diplomația ucraineană.

„Rusia continuă să încalce încetarea focului în Donbas. Între 1 ianuarie și 2 decembrie 2021, forțele ruse au lansat 2.346 de atacuri împotriva pozițiilor ucrainene, soldându-se cu 65 de soldați ucraineni morți și 261 răniți. 29 de militari ai Forțelor Armate ucrainene au fost uciși de lunetişti.

Rusia a desfășurat, de asemenea, 30 de nave ca parte a flotei sale de la Marea Neagră, mărind capacitatea de lovitură de cinci ori și capacitatea de aterizare de două ori. Aceasta perturbă navigația internațională în Marea Neagră și Marea Azov, blocând trecerea navelor prin strâmtoarea Kerci.

Rusia scade, de asemenea, tranzitul de gaze prin teritoriul Ucrainei, blochează exportul de cărbune și creează o penurie de aprovizionare cu gaze pentru a crește prețul gazului. Nord Stream 2 este conceput pentru a submina securitatea energetică nu numai a Ucrainei, ci și a întregii Europe”, se mai menționează în nota informativă.

„Ucraina este ferm devotată căutării de soluții politice și diplomatice la conflictul ruso-ucrainean. În prezent, deoarece vedem o lipsă clară de constructivitate din partea rusă, principala prioritate este implementarea eficientă a pachetului cuprinzător de descurajare pentru a demotiva Rusia de la o escaladare militară ulterioară. Lucrăm îndeaproape cu aliații noștri de pe ambele maluri ale Atlanticului pentru a realiza acest lucru”, spune Ambasada Ucrainei din România într-un comunicat.

Joe Biden a discutat cu aliaţii săi europeni după videoconferinţa neconcludentă cu Vladimir Putin

Preşedintele american Joe Biden a avut o videoconferinţă cu principalii săi aliaţi europeni în urma discuţiei neconcludente purtate marţi cu liderul rus Vladimir Putin, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert, citat de agenţia de presă dpa, transmite Agerpres.

Biden a vorbit marţi seara târziu cu cancelarul german în exerciţiu Angela Merkel, preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Mario Draghi şi premierul britanic Boris Johnson.

În timpul videoconferinţei, liderii europeni au reiterat „sprijinul deplin pentru suveranitatea şi integritatea teritoriale ale Ucrainei”, a spus Seibert.

Toţi participanţii au accentuat ”nevoia ca Rusia să reducă tensiunile şi să caute o soluţie diplomatică, inclusiv prin intermediul formatului Normandia pentru implementarea Acordurilor de la Minsk”, a adăugat purtătorul de cuvânt german.

Biden şi Putin au avut marţi o discuţie online de aproape două ore consacrată situaţiei din estul Ucrainei.

”Cred că această situaţie nu ne mulţumeşte nici pe noi, nici pe americani”, a declarat Iuri Uşakov, consilierul pentru politică externă al preşedintelui rus, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Relaţiile actuale dintre cele două puteri mondiale sunt un motiv de îngrijorare, a adăugat Uşakov, în pofida faptului că Washingtonul şi Moscova se declară dispuse să lucreze împreună pentru reducerea tensiunilor.

În ultimele săptămâni, SUA au acuzat Rusia că desfăşoară trupe în apropierea frontierei cu Ucraina, în Occident fiind exprimate tot mai des temeri legate de o posibilă invazie rusă.

De partea sa, Moscova respinge criticile occidentale şi acuză Ucraina că a deplasat peste 120.000 de soldaţi în Donbas, unde separatiştii pro-ruşi luptă din 2014 pentru controlul regiunii.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button