Politică

Președintele care „a scăpat țara de PSD” a ieșit din nou în public: A pocit numele gazdei – Consiliul SUPEROR al Magistraturii.

Președintele care „a scăpat țara de PSD” a ieșit din nou în public pentru a citi de pe foaie un text plictisitor în neconcordanță totală cu faptele sale. Bineînțeles, Klaus Iohannis și-a început lecția de citire cu o serie de gafe gramaticale. A pocit numele gazdei, la bilanțul pe 2021, pronunțând ”Consiliul SUPEROR al Magistraturii”.

„Aşteptările românilor de a avea un sistem de justiţie modern, independent şi funcţional sunt la fel de actuale şi legitime. Pandemia şi schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele demarate în anii trecuţi, însă acestea nu mai pot întârzia. România are nevoie de un cadru legislativ stabil şi coerent, procesul de revizuire a legilor justiţiei trebuie să fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, înlăturate.”, a afirmat preşedintele.

El a făcut un apel în faţa plenului CSM, să folosească întreaga experienţă pentru ca România să facă paşi concreţi în această direcţie.

„Consiliul Superior al Magistraturii, prin rolul său constituţional, este un vector esenţial în procesul de reformare a sistemului judiciar. De aceea, o atitudine proactivă, un dialog permanent şi onest cu autorităţile implicate, cu profesioniştii din sistemul judiciar, cu asociaţiile profesionale şi o participare constantă a CSM la găsirea celor mai bune soluţii la problemele sistemului judiciar sunt lucruri pe care cetăţenii şi profesioniştii din justiţie le aşteaptă. Îmi doresc ca discuţiile despre reforma sistemului judiciar să fie mai puţin politizate de partide, pentru ca accentul să fie pus pe substanţa propunerilor, şi nu pe câştigul de imagine”, a mai spus şeful statului. 

Iohannis consideră că dezbaterile trebuie purtate cu obiectivitate şi profesionalism, orientate către nevoile reale din sistemul judiciar şi către un dialog consecvent şi constructiv.

Conform preşedintelui, provocările fără precedent, generate de criza sanitară cu care s-a confruntat întreaga societate în ultimii doi ani, sunt prezente şi astăzi.

„Marile sisteme publice, precum sistemul de sănătate, de educaţie sau sistemul judiciar, au fost nevoite să dezvolte o capacitate mai mare de adaptare la neprevăzut, pentru a-şi continua activitatea în serviciul publicului la standarde cât mai ridicate. Nu putem controla durata acestei pandemii, însă stă în puterea noastră să-i diminuăm efectele negative asupra existenţei noastre şi a celor din jur. În situaţii de criză, statele sunt nevoite să ia măsuri imediate pentru a proteja interesul general, viaţa şi sănătatea cetăţenilor, măsuri care implică uneori restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, în condiţiile stabilite de Constituţie şi de obligaţiile internaţionale ale României.  În acest context, misiunea justiţiei de a se asigura că restrângerea temporară a unor drepturi şi libertăţi este justificată şi vizează doar protejarea sănătăţii cetăţenilor devine cât se poate de importantă”, a precizat Klaus Iohannis.

În opinia sa, justiţia consolidează încrederea în stat şi reaminteşte fiecărui cetăţean că nimeni nu este mai presus de lege.

„De aceea, într-o perioadă în care societatea este mai polarizată decât în alţi ani, răspunsul prompt şi profesionist al sistemului judiciar în a restabili pacea socială este esenţial.În acelaşi timp, în ciuda tuturor lucrurilor negative, pandemia a avut şi câteva efecte pozitive, iar accelerarea digitalizării este unul dintre ele. Aceste progrese trebuie să fie păstrate la toate nivelurile atunci când lucrurile vor reveni la normal, pentru că înseamnă timp câştigat pentru justiţiabili, pentru profesiile din domeniul juridic şi mai mult respect pentru fiecare participant la actul de justiţie”, a punctat preşedintele.

Preşedintele României a amintit că, în scurt timp, ţara noastră va aniversa 30 de ani de la referendumul constituţional din anul 1991, prin care s-a aprobat noua Lege fundamentală a ţării noastre, una care a trasat României o direcţie europeană de dezvoltare, garantând drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi punând bazele unui sistem modern de justiţie.

„În ce măsură s-a împlinit acel ideal trei decenii mai târziu? Cum va arăta justiţia din România peste 30 de ani şi ce putem face noi astăzi pentru ca cetăţenii acestei ţări să aibă certitudinea că justiţia se află în slujba lor, protejând cele mai de preţ valori ale statului de drept? Sunt întrebări la care trebuie să reflectăm, dar, mai important, trebuie să acţionăm pentru a găsi răspunsurile cele mai potrivite. O justiţie independentă reprezintă o adevărată forţă de modernizare a statului, de limitare a abuzurilor şi creează cetăţenilor sentimentul de apartenenţă la o comunitate de valori şi certitudinea că drepturile şi libertăţile le sunt garantate şi respectate, în litera şi spiritul legii. Rămân un partener al efortului de reformare a sistemului judiciar şi am încredere că blocajele actuale vor fi depăşite prin dialog, profesionalism şi imparţialitate. În final, adresez mulţumiri actualei conduceri a CSM pentru întregul său efort din anul care se încheie şi vă doresc tuturor mult succes, multă sănătate şi sărbători fericite!”, a conchis preşedintele Iohannis. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button