Politică

Victor Ponta a furat cam mult din banii românilor: Pierde salariul de la partid și Tesla X de 130.000 de euro

Pro România este primul partid din România care ajunge să nu mai poată beneficia de subvenția lunară din cauza datoriilor. Autoritatea Electorală Permanentă trimite toți banii către un executor, nu la partid.

Cazul Pro România, partidul condus de fostul premier Victor Ponta, arată o situație fără precedent în finanțarea partidelor: cum poate rămâne o formațiune politică fără toți banii de subvenție din cauza datoriilor.

Din luna septembrie, conform datelor Autorității Electorale Permanente, Pro România nu mai poate face nici o cheltuială din ce primește de la bugetul de stat. În acest an, Pro România a beneficiat de o subvenție de peste 3.2 milioane de lei (peste 640.000 de euro), datorită scorului înregistrat la alegerile locale. La parlamentare, partidul nu a trecut de pragul de 5% pentru avea reprezentare în forul legislativ.

Ce se întâmplă? Din cauza datoriilor acumulate de Pro România, Autoritatea Electorală Permanentă a fost informată că trebuie să vireze suma către un executor. Astfel, din luna septembrie, Pro România raportează la AEP că nu mai are vreo cheltuială pe vreun capitol. Motivul e simplu: nu mai primește banii care i se cuveneau de la buget.

„Este fără precedent. Este pentru prima dată când un partid pierde toată subvenția acordată într-o lună. Este vorba de executări silite”, au declarat surse din AEP.

Potrivit informațiilor obținute de Europa Liberă, Pro România ar putea avea din nou acces la banii publici începând cu luna februarie 2022, dacă nu apar alte executări silite. Potrivit surselor citate, Pro România încearcă să deblocheze sumele pe care ar fi trebuit să le încaseze de la Autoritatea Electorală Permanentă.

Pro România a vândut automobilul Tesla X pe care l-a achiziționat la începutul anului cu 133.000 de euro.
Pro România a vândut automobilul Tesla X pe care l-a achiziționat la începutul anului cu 133.000 de euro.

Dacă bugetul de salarii al Pro România era în august 2021 de 130.512 de lei, în luna septembrie la capitolul salarii apar zero lei. Situația se repetă în luna octombrie, conform datelor AEP.

Situația cheltuielilor Pro România în luna septembrie 2021. Zero lei la toate capitolele.
Situația cheltuielilor Pro România în luna septembrie 2021. Zero lei la toate capitolele.

Printre cei care apăreau că încasează salariu de la Pro România, până în luna august, se numără chiar președintele partidului Victor Ponta. Fostul premier încasa un salariu lunar brut de 5.000 de euro, după cum a dezvăluit în exclusivitate Europa Liberă.

Salarii de la partid primeau și apropiații lui Victor Ponta, toți banii provenind de la bugetul de stat.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button