Internațional

Românii din Serbia cer dosar penal pentru prietenul președintelui Aleksandar Vučić, care a numit-o „dușman național” pe o politiciană de origine română

Reprezentanții partidelor și organizațiilor românești din Serbia au cerut Parchetului să declanșeze acțiune penală împotriva regizorului Dragoslav Bokan, care a numit-o, la Pink TV, pe politicianul de opoziție Marinika Tepić ”inamic național” pentru că este româncă, transmite publicația N1, citată de Rador.

Ministerul Drepturilor Omului și Minorităților condamnă propaganda urii și solicită autorităților să verifice dacă există temei de urmărire penală. Partidul etnicilor romi a depus deja o plângere penală, în timp ce Organismul de Reglementare în Mass-media Electronică a deschis acțiunea împotriva TV Pink.

1 Decembrie a fost sărbătoarea națională a României. În loc să sărbătorească, reprezentanții comunității românești din Serbia sunt triști, spun ei, pentru că trebuie să-și apere drepturile. Și să dovedească că ei nu sunt dușmanii Serbiei. Înainte de a se adresa jurnaliştilor, precum şi instituţiilor statului, aceştia au arătat exact pentru ce a fost jignită Marinika Tepić – originea ei: „Din mamă româncă şi din tată român, bunicul partizan, iar străbunicul luptător pe frontul de la Salonic”.

Marinika Tepić (47 de ani), politician sârb de origine română și cap de listă al unei formațiuni de opoziție pentru alegerile parlamentare de anul viitor, este ținta unor atacuri dure în Serbia, potrivit Rador. Tonul l-a dat regizorul Dragoslav Bokan, un apropiat al președintelui Aleksandar Vučić, care a numit-o pe Marinika Tepić „dușman național” la Pink TV, un post cu acoperire națională. Dragoslav Bokan a fost șeful unei organizații paramilitare sârbe în anii 90.

Ambasada României a condamnat ferm insultele lui Bokan la adresa minorității române.

Organizațiile minorității române cer Parchetului „să declanșeze urmărirea penală împotriva lui Dragoslav Bokan pentru instigare la ură națională față de poporul român, iar TV Pink să se distanțeze de declarațiile din emisiune”, a declarat Daniel Petrović, membru al Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale a Românilor din Serbia. Plângerea împotriva acelei emisiuni, dar și împotriva „lipsei de reacție grosolane a jurnaliștilor la discursul urii”, a fost înaintată deja autorităților.

„Este vorba de o viață cu adevărat decentă, normală într-o democrație. Încă trăim formal în democrație și avem de-a face cu lucruri care nu sunt o trăsătură a democrației, ci a anilor 1990, când încă trăiam în război”, crede Pavle Dimitrijević de la organizația CNMNRS.

„Nu este vorba doar de Marinika Tepić, cu toții suntem acum ținte”, a adăugat Zivosav Lazić, de la Uniunea Românilor din Serbia. „Nimănui nu-i place să fie vizat. Mâine poate cineva nu va mai declara că este român, tocmai din acest motiv”, a spus președintele Federației Românilor, Dragan Demić.

„Sper ca atunci când ne întoarcem seara acasă să nu ne aștepte niște bătăuși în fața caselor, sau chiar la locurile noastre de muncă”, a avertizat la rândul său vicepreședintele Consiliului Național al acestei minorități, Jon Magda.

De aceea, toți aceștia așteaptă fapte de la președintele statului, adică o garanție de securitate, și nu declarații. Ei mai solicită să nu mai continue răspândirea urii la alte televiziuni cu acoperire națională. „Fie că Bokan are un ”mentor” sau nu pentru aceste declarații, să lăsăm publicul să judece. Și ”mentorii” să aibă grijă să nu își bată joc de ajutorul frățesc atunci când Serbia are nevoie de el”, a spus Daniel Petrović.

Ca urmare a desemnării românilor ca dușmani, partidul românilor din Serbia se va adresa și conducerii României, precum și instituțiilor internaționale.

Back to top button